Vandaag 38 jaar 8 Decembermoorden: “Dit mag nooit meer gebeuren”

In gesprek met Dagblad Suriname zegt Sunil Oemrawsingh, nabestaande van één van de 15 vermoorde personen op 8 december 1982 en voorzitter van Stichting 8 December 1982, dat de rechtstaat vrij goed functioneert. Ook de verdachten zetten hun verdediging op. “We hebben de afgelopen jaren moedige mensen bij de rechterlijke macht gehad, maar ook moedige mensen dwars door de hele samenleving heen, die constant gewerkt hebben voor de versterking van de rechtsstaat. Vorig jaar is er een vonnis geveld en mensen zijn berecht. Vandaag, 8 december, is niet alleen een herdenking maar wij moeten als volk ook een geheugen hebben dat dit nooit meer mag gebeuren”, stelt Oemrawsingh. “De verdachten hadden kennelijk nooit gedacht dat de rechtsstaat zo ver zou komen. Maar het is nu duidelijk, buiten elke regering om: zij moeten afblijven van een proces dat bij de rechter ligt.”

Bloemenhulde

De Stichting 8 December 1982 brengt vandaag om 12.00 uur een bloemenhulde bij het nationaal monument Bastion Veere, 8 december 1982. Het monument staat op de plek waar 38 jaar geleden 15 mannen zijn doodgeschoten. Een indrukwekkend deel van het monument wordt gevormd door de Muur van de Herinnering: de muur van het fort waar de kogelinslagen te zien zijn. Herdenkingen dienen niet alleen als herinnering aan het verleden, maar vooral om alertheid en bewustzijn te vergroten, zodat ernstige en gruwelijke schendingen van mensenrechten in de toekomst niet herhaald worden. Het monument is in 2009 opgericht als blijvende nagedachtenis van de 15 helden van de democratie, die zonder vorm van proces op 8 december 1982 in Bastion Veere van Fort Zeelandia zijn vermoord. “Het democratisch Suriname waar we nu in leven met alle vrijheden en rechten hebben we vooral te danken aan de strijd die deze mannen hebben gevoerd”, stelt de stichting.

Slachtoffers en vonnis

De 15 slachtoffers waren John Baboeram, Bram Behr, Cyrill Daal, Kenneth Gonçalves, Eddy Hoost, André Kamperveen, Gerard Leckie, Sugrim Oemrawsingh, Lesley Rahman, Surendre Rambocus, Harold Riedewald, Jiwansingh Sheombar, Jozef Slagveer, Robby Sohansingh en Frank Wijngaarde. Op 29 november 2019 deed de Krijgsraad uitspraak, waarbij Desi Bouterse tot 20 jaar cel werd veroordeeld bij verstek. Medeverdachte Etienne Boereveen werd vrijgesproken. Ook verdachte Jimmy Stolk werd vrijgesproken. Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel en Ernst Gefferie kregen ieder 15 jaar gevangenisstraf opgelegd. Steven Dendoe, Kenneth Kempes en Luciën Lewis kregen ieder 10 jaar gevangenisstraf. Ex-president Bouterse bevond zich op de dag van de uitspraak voor een handelsmissie in China. Bouterse ging in verzet tegen het tegen hem gewezen verstekvonnis. Op 30 november ging de zaak voor, waarbij Bouterse een verklaring voorlas. De verzetzaak werd door de Krijgsraad verdaagd naar volgend jaar.

error: Kopiëren mag niet!