Minister Ramadhin: ‘Dialysecentra die eigen bijdragen instellen, doen dat tegen gemaakte afspraken in’

Minister Ramadhin van Volksgezondheid zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat hij maandag of dinsdag een onderhoud heeft met dialysecentra inzake het vraagstuk van betaling van een eigen bijdrage door patiënten. ‘We proberen een oplossing te zoeken. Maar, er was al een werkgroep ingesteld om de reële kostprijs van een nierdialyse behandeling vast te stellen.’ Maar gebleken is dat het gaat om een centrum, dat zitting heeft in de werkgroep die de eigen bijdrage heeft ingesteld.

Ramadhin: ‘Eind november zou een kostprijs bekend zijn om naar de regering te brengen om ernaar te kijken. Maar een particulier centrum is overgegaan tot het instellen van een eigen bijdrage van SRD 550 voor de patiënten en dat is tegen gemaakte afspraken in. Alles valt en staat met beschikbare financiële middelen van de regering. Ik zet me in om dit alles zo snel mogelijk op te lossen. We moeten weten hoe elke SRD besteed wordt.’ De werkgroep heeft volgens de minister drie opdrachten gekregen: een reële kostprijs calculeren, uitzien naar een goedkopere leverancier van verbruiksartikelen en nader bestuderen van dialyseprotocollen. 

Ramadhin zei eerder al in het programma Kal Aaj Aur Kal van presentator Faried Pierkhan dat een centrum, dat ook in de werkgroep zit, de eigen bijdrage heeft verhoogd. ‘Dan ben je niet meer betrouwbaar bij mij en de overheid. We willen juist de kostprijs aanpakken, maar dit soort situaties is frustrerend, je vertraagt de oplossing. Je moet nu een andere brand gaan blussen. Het gaat ook nog eens om patiënten die het bedrag niet hebben. Let wel, we hebben wel begrip voor de onderliggende redenen om met de eigen bijdrage te komen, maar het moet wel gestructureerd plaatsvinden en niet door één centrum’, aldus Ramadhin in Kal Aaj Aur Kal.

error: Kopiëren mag niet!