Rachied Doekhie: “Die Cubanen zijn voor de gek gehouden”

Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, vindt dat de groep gestrande Cubanen te Southdrain een situatie van bandeloosheid en anarchie aan het creëren zijn. Vandaar dat hij er voorstander van is dat al de mensen die dit georganiseerd hebben, opgespoord moeten worden. “Die Cubanen zijn voor de gek gehouden. Wij mogen bandeloosheid en anarchie niet tolereren. Ik ben ook districtscommissaris van Nickerie geweest en indien dit toen had plaatsgevonden, had ik die santenkraam binnen een seconde op een correcte wijze opgelost en opgeruimd”, benadrukt de NDP’er tegenover Dagblad Suriname. Volgens Doekhie zou hij de leider of woordvoerder van de groep naar het bureau laten dirigeren om daar uit te komen leggen wie precies de tientallen bussen heeft betaald, waarmee de mensen naar het rijstdistrict zijn getogen, omdat het naar zijn zeggen gaat om bedragen van SRD 50.000 tot SRD 60.000. “Een bus kost nu SRD 2.500 tot SRD 3.000 naar Nickerie. Ik zou hierna die chauffeur laten opsporen en direct weer terugrijden naar Southdrain om die Cubanen te halen en weer terug te brengen van waar ze komen. Van daaruit zou de Cubaanse ambassadeur erbij worden gehaald, zodat de regering van Cuba de verantwoordelijkheid kan nemen om zelf een vliegtuig te sturen voor zijn mensen. Dan moeten die mensen uit het land”, aldus Doekhie.

‘Het is Sinterklaastijd’

De ex-parlementariër benadrukt dat naast het humanitaire gedeelte er ook wetten zijn in het land die door eenieder gerespecteerd dienen te worden. “Un no kang meki den sma piena sondro nyan, maar je moet ook kijken naar wat de wetten van jouw land zeggen op dit stuk. Wanneer je illegaal het land bent binnengekomen, moet je dan dezelfde weg terug. Het zijn simpele dingen, maar we zitten te dralen door op de minister te wachten, die eerst moet komen kijken, dan weer een commissie en dan NCCR. Het is Sinterklaastijd, dus men wilt zeker Sinterklaas uithangen. Je moet uiteindelijk met de wet in de hand kunnen handelen. Dat ding moet opgeruimd worden”, aldus Doekhie.

‘Guyana wilt ze ook niet hebben’

De ex-parlementariër benadrukt dat Suriname de eis van deze Cubanen niet kan inwilligen. “Al gooit Suriname die grens open met die veerdienst, Guyana wilt deze mensen niet daar hebben. Er is al geen boot, niet eens een mier kan op die Corantijn, want het is vanwege covid-19 afgesloten. Alles bij deze groep is rommelig en niet georganiseerd, terwijl men zich helemaal niet houdt aan de covid-maatregelen. Het is gevaarlijk ook voor het volk van Nickerie. Dat keur ik helemaal af. We moeten daarom al die mensen opsporen die dit ding hebben georganiseerd, want ze kunnen dan ook andere dingen gaan organiseren in dit land”, aldus de NDP’er.

‘Den mang meki moni tap den sma’

Doekhie stelt dat de gestrande Cubanen voor de gek zijn gehouden door iemand. “Deze arme mensen zijn voor de gek gehouden. Den mang meki moni tap den sma. Ze zijn beloofd dat ze in de Verenigde Staten zouden aankomen via Nickerie. Het is duidelijk dat de Cubanen niet helemaal ingelicht waren over de situatie bij Canawaima. Die boot is kapot en er is geen veerverbinding door covid-19. Nog erger is dat Guyana strenger is bij het inlaten van mensen. Ze hebben militairen en politieversterking erbij gezet.” Volgens Doekhie is Suriname nog flexibel met illegale buitenlanders. Was dit gebeurd in een ander land als Nederland, waren ze hardhandig door autoriteiten aangepakt en teruggestuurd naar hun land van afkomst. Hij roept de Surinaamse autoriteiten daarom op om dit niet lang te tolereren en ook hard met de wet in de hand in te grijpen.

FR

error: Kopiëren mag niet!