Wereld Aids Dag: Solidariteit tonen en bidden

Het Rooms Katholiek Bisdom brengt in verband met Wereld Aids Dag onder de aandacht: “Op 1 december wordt voor de 32ste wereldwijd aids dag herdacht, waarbij aandacht gevraagd wordt voor de aanhoudende epidemie, die meer dan 38 miljoen mensen treft die momenteel met hiv leven. In 2019 werden meer dan 1,7 miljoen nieuwe gevallen gemeld en meer dan 690.000 doden. Op deze dag gedenken wij al degenen die zijn overleden aan deze ziekte sinds die voor het eerst erkend werd in 1981. We brengen hulde aan de dierbaren die zorg hadden voor de stervenden in de begindagen van de pandemie, toen er nog geen behandeling voorhanden was en toen een aidsdiagnose meestal nog een snelle en zekere dood betekende.”

Dankbaar

“We zijn dankbaar voor de zorgverleners, gezondheidswerkers en wetenschappers, die onvermoeibaar werkten om troost en liefde te brengen aan degenen die besmet waren, die wegen zochten om het stigma te verdrijven dat vaak de diagnose omringde en die zochten naar effectieve behandeling en preventie. Tegenwoordig wordt meer dan 68% van de volwassenen met hiv behandeld met antiretrovirale middelen. Echter, in veel gemeenschappen heeft de nieuwe coronaviruspandemie de verspreiding van en toegang tot deze leven besparende medicijnen belemmerd. Waardoor nog veel meer levens in gevaar komen.”

Veerkrachtige dienstverlening

“Het thema voor Wereld Aids Gag 2020 is wereldwijde solidariteit, veerkrachtige dienstverlening. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet een beroep op wereldleiders en burgers om zich in te zetten voor wereldwijde solidariteit om essentiële hiv-dienstverlening te behouden tijdens covid-19 en daarna.”

Gebed

“Heilige Vader, zegen allen die met hiv-leven. Mogen ze weten dat ze gekoesterd en geliefd zijn. Zegen de gezondheidswerkers, aangezien zij toegang bieden tot voeding en medicatie die nodig zijn om het virus te bestrijden. Bescherm hen tegen covid-19, terwijl ze hulp bieden aan mensen in nood. Help ons allemaal om anderen over aidspreventie te blijven leren. Het belang van vroege behandeling en adequate voeding, en de cruciale rol van solidariteit met mensen met hiv en aids. We bidden vooral voor een wereld die vrij is van dit virus”, aldus het bisdom.

HD

error: Kopiëren mag niet!