WWF Guianas vraagt aandacht voor Internationale Jaguardag

Het WWF Guianas besteedt zaterdag aandacht aan de Internationale Jaguardag. Dylan de Gruijl, woordvoerder van het WWF Guianas in Suriname, zegt tegenover Dagblad Suriname dat de organisatie aan deze dag aandacht besteedt op social media en dat een monitoringsproject voor jaguars in Suriname wordt gestart.

‘We gaan onder andere in samenwerking met Amazone Conservation Team en de Anton de Kom Universiteit van Suriname cameravallen plaatsen in enkele bos-, savanne- en kustgebieden om te onderzoeken wat de leefgebieden zijn van de jaguar en onderzoeken waar hun prooidieren leven. Dit inzicht moet leiden tot betere bescherming van de leefgebieden van de jaguar.’

Groot billboard bij Wijdenboschbrug

De Gruijl: ‘Binnenkort komt bij de Wijdenboschbrug ook een groot billboard van ons te hangen met de oproep de jaguar te beschermen. De tekst is onder meer in het Chinees, omdat het vooral Chinese/Aziatische netwerken zijn die zich ermee bezighouden en omdat de vraag naar jaguarpasta uit China komt. Doordat tijgerpopulaties al grotendeels zijn weggestroopt, is de jaguar een alternatief geworden voor traditionele Chinese medicijnen.’

Jaguarpasta als medicijn bereid uit een gekookt jaguarkarkas

Interviews en veldwaarnemingen maken duidelijk, dat er een opkomende markt voor jaguar- ‘pasta’ of ‘lijm’ is in Suriname. Er is vraag naar dit product van leden in de lokale Chinese gemeenschap. De pasta wordt geproduceerd door een heel jaguarkarkas in grote pannen gedurende vijf dagen te koken. Het hele proces zorgt voor een zwarte, lijmachtige stof die op melasse lijkt; het wordt gebruikt voor artritis, het verbeteren van de algemene gezondheid en het stimuleren van seksueel contact.

WWF actief in 14 Latijns-Amerikaanse landen om jaguar te beschermen

Het WWF heeft begin deze maand een 10-jarige strategie gelanceerd die erop gericht is 14 Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Suriname, te verenigen rond de bescherming van de bedreigde jaguar. Het belang ervan is van vitaal belang: door de jaguar te behouden, worden grote habitat gebieden beschermd, die essentieel zijn voor het afvangen van CO2. ‘Het WWF Guianas werkt hier ook aan mee, omdat Suriname een belangrijk leefgebied is en een corridor moet krijgen naar andere leefgebieden van de jaguar’, aldus De Gruijl.


‘De jaguar kan een symbool worden van duurzame ontwikkeling in Latijns-Amerika, en inspanningen gericht op het behoud ervan kunnen landen helpen hun doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling te halen.’ Met die woorden legde María José Villanueva, regionaal leider van het jaguar-instandhoudingsinitiatief van het World Wildlife Fund donderdag 5 november in een verklaring het belang uit van het project dat die organisatie in Latijns-Amerika heeft gelanceerd. Dit is de Jaguar Conservation Strategy 2020-2030, die 14 landen in de regio omvat en waarmee het de iconische katachtige probeert te redden.

Zoals hij in een verklaring zegt, is het een 10-jarige strategie die de acties van WWF ten gunste van de grootste katachtige op het continent en de gebieden die het bewoont, leidt. Het streeft ernaar de Jaguar Conservation Units (JCU) te verzekeren die prioritaire gebieden zijn voor de bescherming van de soort.


Van deze 15 gebieden, die in de afgelopen 20 jaar door wetenschappers zijn geïdentificeerd, zijn er 7 grensoverschrijdend, legt WWF uit. Een daarvan is de Napo-Putumayo-Meta-Caquetá-corridor, die tussen Colombia, Peru en Ecuador ligt. Er zijn ook gebieden in Belize, Mexico, Guatemala, Honduras, Guyana, Suriname, Frans Guyana, Bolivia, Brazilië, Ecuador, Argentinië en Paraguay. 

error: Kopiëren mag niet!