Kat en muis spelletje

Paramaribo 26 november een geroezemoes van jewelste voor de deur van de Hakrinbank nabij de Centrale Markt. Rennende en schreeuwende vrouwen, die in een onverstaanbare taal met schrille stemmen schreeuwden. Voorbijgangers keken verschrikt op. Zou het een overval zijn? Bleek dat de opschudding werd veroorzaakt door de verschijning van een drietal bestuursambtenaren van het Commissariaat Paramaribo Noord-Oost, met als standplaats de Centrale Markt.

Straatventen tegengaan

Desgevraagd werd medegedeeld: “Wij zijn op de markt geplaatst in het kader van de ordening van de binnenstad. Het straatventen wordt tegengegaan. Zodra wij aankomen, rennen de mensen weg. Maar het is water naar zee dragen, want wij zijn de hoek nauwelijks om en ze staan er weer. Het is een kat en muis spelletje.”

Vervuiling

Waarom wordt er niet opgetreden tegen u?  Worstverkoper Javier: “Ik heb een vergunning en ik zorg dat ik schoon en netjes ben, ik niet in de weg sta van niemand en de omgeving niet vervuil. Het gebeurt vaak dat de verkoopsters op de vlucht slaan als de politie of andere ambtenaren langskomen. Dan is het rennen geblazen. Er ontstaat chaos. In de haast om weg te komen, vliegen landbouwproducten, kartonnen dozen en kratten rond, die daar blijven liggen. De stad ziet er daardoor nog viezer en onaantrekkelijker uit dan het al is.”

Ongehoorzaamheid

Voorbijganger: “Niemand die zich houdt aan de regels. Er is sprake van onverantwoordelijke burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik wil niet horen dat het arme mensen zijn die op een eerlijke manier aan hun dagelijks brood komen. Ze hebben toch verstand in het hoofd. Door hun vasthoudende bekrompenheid wordt geweigerd om mee te werken aan ordening. Zo zinkt het land steeds verder weg. De regering durft vanwege politieke redenen niet hard op te treden en lijkt net als de NDP met gedoogbeleid het land verder te ontregelen.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: