Kransen gelegd bij standbeeld Henck Arron

Rusland: ‘NPS had bijzondere rol afgelopen 45 jaren’

In het kader van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid zijn woensdagmiddag ook kransen gelegd bij het standbeeld van Henck Arron,  de politieke leider die de onafhankelijkheid heeft geformaliseerd.  NPS-voorzitter tevens assembleelid Gregory Rusland wees in zijn toespraak op de bijzondere rol die zowel Arron als de NPS de afgelopen 45 jaren hebben vervuld in de opbouw van de republiek Suriname. “We weten dat er heel veel te doen is geweest om die onafhankelijkheid te realiseren en we hebben gezien dat ‘the believe’ wel aanwezig was bij de toenmalige voorzitter van de NPS tevens minister-president van Suriname, Henck Arron. Bij de aankondiging van de onafhankelijkheid hebben we gezien dat de tegenstellingen in het land steeds groter werden. Er waren mensen die enorm gekant waren tegen die onafhankelijkheid. Maar we hebben ook gezien dat door het doorzettingsvermogen van Arron als premier toen we op het punt gekomen zijn dat na diverse perikelen uiteindelijk op 19 november 1975 het toch zover was dat oppositie en coalitie mekaar gevonden hadden om toch te gaan naar ene vredige onafhankelijkheidsrealisatie. Ik zie in de NPS nog steeds een belangrijke rol voor de komende 45 jaar”, benadrukte Rusland. De NPS’er voerde aan dat hierna zijn partij een bijzondere verantwoordelijkheid heeft gehad in de samenleving, omdat uiteindelijk ook gezorgd moest worden dat na de onafhankelijkheid het ook goed komt met Suriname.

Ook Arron werd opgesloten door militairen

“Er is hard gewerkt. We hebben als samenleving ups-and-downs gehad. Wanneer wij dachten dat het land goed op spoor was, kregen wij weer situaties waarbij er regeringen kwamen die het omgekeerde deden en ons land weer enkele stappen terugbrachten.” De NPS-voorman verwees naar de militaire staatsgreep in 1980 onder leiding van Desi Bouterse waarmee alles is begonnen. Hierbij hebben zelfs kopstukken van de groene partij het moeten vergelden. Arron was één van de personen die samen met anderen werden opgesloten door de militairen. “De NPS heeft de zwaarste klappen gehad die dagen. Maar we hebben gezien dat de jaren tachtig een enorme schade hebben berokkend aan de ontwikkeling van het land. Tal van projecten die op stapel waren zijn stopgezet. We hebben gezien hoe de achteruitgang begon van diverse sectoren. Zover zelf dat het land bankroet was. Onder druk van onder andere de internationale gemeenschap waren die militairen uiteindelijk genoodzaakt om algemene verkiezingen uit te schrijven. Verkiezingen die geleid hebben toen tot een burgerregering die kon beginnen aan de wederopbouw van het land”, aldus Rusland.

Telefooncoup, kapitaalcoup en in 2000 andermaal bankroet

Echter, enkele jaren hierna kwam dan de Telefooncoup. “Terwijl je in het proces bent om het machtsvraagstuk en de economie op gang te krijgen, word je weer enkele stappen teruggeworpen als samenleving. We zien dat op gegeven moment er weer verkiezingen plaatsvinden en weer komt de NPS binnen het bestuur en we beginnen onder de moeilijke omstandigheden de economie te herstellen. In 1996 zijn er verkiezingen en kwam de kapitaalcoup. Een coup die ervoor gezorgd heeft dat weer exponenten uit de militaire periode de leiding kregen over het land. Waarbij wij hebben gezien dat de financieel-economische situatie in het land een grote chaos is geworden. Het resultaat was dat in 2000 Suriname andermaal bankroet was”, zei de NPS’er

Challenge

Na deze periode kwam de NPS met haar partners weer aan de macht voor 10 jaren en hierbij is volgens Rusland weer ervoor gezorgd voor de wederopbouw van het land. Dat duurde tot en met 2010. “Hierna kwamen weer exponenten uit de militaire periode die weer de leiding kregen over het land. En weer hetzelfde beeld, waardoor we kunnen zeggen dat effecten veel erger zijn dan we ooit hebben gehad in dit land. We staan aan het punt om weer te beginnen aan de wederopbouw van het land”. Volgens de politicus zullen de exponenten uit de gewezen regering van de afgelopen 10 jaren in deze moeilijke periode van alles proberen om het volk wijs te maken. “Maar ik denk dat die partij zelf aan hun mensen die debet zijn aan de situatie die wij vandaag de dag hebben, tot de orde zou moeten roepen. Maar we zien dat die mensen op allerlei manieren worden verdedigd. Daar zit een challenge om te leren uit de ervaring van de afgelopen 45 jaren, wat fout is gegaan en wat nooit meer mag gebeuren”, aldus de politicus. Rusland riep alle NPS’ers op om weer hun bijdrage te leveren zodat de partij op gegeven moment toch weer haar prominente positie terugkrijgt. Het streven is om dat bij de verkiezingen van 2025 te doen.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: