Adhin: “Triest om waar te nemen dat tekenen van polarisatie wederom de kop opsteken”

NDP-parlementariër en ex-vicepresident Ashwin Adhin heeft woensdag tijdens de buitengewone openbare vergadering in het kader van 45-jaar staatkundige onafhankelijkheid alle Surinamers opgeroepen om de rechtstaat te verdedigen.  “45 jaar Srefidensi markeert een grote bedreiging van de ontwikkeling van de democratische rechtstaat en plaatst Suriname wederom op een kruispunt. De bromki djari die wij steeds hebben uitgedragen in de afgelopen jaren als natie is een bijzonder exportproduct voor de hele wereld. Het is dan triest om te moeten waarnemen dat tekenen van polarisatie wederom de kop opsteken. De onafhankelijkheid moet duidelijk te zien zijn vanaf de soevereiniteit van ons grondgebied tot de onafhankelijke positie van de trias politica. Het is noodzakelijk om weerstand te bieden aan de heersende tendensen tegen het op zij zetten van de letter en geest van de grondwet en andere wetten ten einde kritiek te smoren en politieke tegenstanders van het bewind slachtoffer te maken van politieke vervolging. Daar zijn criminalisering en rancune onderdeel van”, zei Adhin, die na 9 dagen achter de tralies te hebben gezeten afgelopen dinsdag in opdracht van het Hof van Justitie is vrijgelaten, in De Nationale Assemblee (DNA).

Parlement ‘zeer tolerant’

Adhin voerde tot verrassing van assembleevoorzitter Marinus Bee het woord, in plaats van NDP-fractieleider Rabin Parmessar die door hem was aangekondigd als spreker. Maar gezien deze hele speciale dag, stelde de parlementsvoorzitter zich op als ‘zeer tolerant’. De NDP’er feliciteerde namens zijn partij, de Nationale Democratische Partij (NDP), de totale Surinaamse samenleving, alle Surinamers die in het buitenland zitten en ook zij die uit Surinaamse ouders geboren zijn met 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid. Een bijzondere dank ging uit naar alle bevriende naties en internationale relaties die Suriname op welke wijze dan ook in de afgelopen 45 jaren hebben ondersteund in de ontwikkelingsinspanningen. Volgens de ex-vp gelooft de NDP in de uitputtelijke potentie van Suriname en staat pal achter de gedachte van vertrouwen in eigen kunnen en is bijzonder trots op de onafhankelijkheid. Hij riep op tot diversificatie van de economie en verbreding van de verdienbasis van het land. De onafhankelijkheidsviering is volgens de politicus hét moment om met zijn allen hard te werken aan de ontwikkeling van het land.

OM moet verzoek richten aan DNA

Het Hof van Justitie heeft de aanhouding van Adhin onrechtmatig getoetst. Vrijdag had rechter-commissaris Siegline Wijnhard al aangegeven dat de ex-vp in staat van beschuldiging gesteld moest worden door het parlement voor zijn aanhouding. Het is nog niet duidelijk als het Openbaar Ministerie dit verzoek zal richten aan het parlement. “Het recht heeft gezegevierd. Ik heb mij niet schuldig gemaakt aan geen enkel strafbaar feit”, zei Adhin afgelopen dinsdagavond  aan journalisten in het NDP-hoofdkwartier Ocer na zijn vrijlating. Verschillende toppers en sympathisanten van de NDP hebben hun partijgenoot opgewacht in Ocer. Onder hun bevonden zich Ramon Abrahams, Rabin Parmessar, Melvin Bouva, Jennifer Geerlings-Simons, Tashana Lösche, Clifton Limburg, Borger Breeveld, Bobby Doerga, Klaybert Drenthe, Ahilia Welles, Raoul Swedo en de vrouw van ex-president Desi Bouterse, Ingrid Bouterse-Waldring.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: