Spoetnik-vaccin claimt voor 95% effectief te zijn

De Russische autoriteiten zeggen dat het coronavaccin Spoetnik V tot ruim 95% effectief is. Het vaccin kost minder dan $20 op de internationale markt en Moskou wil volgend jaar meer dan een miljard vaccins produceren.

President Vladimir Poetin heeft het vaccin al aan diverse andere landen aangeboden. Spoetnik V is overigens nog niet goedgekeurd door een onafhankelijke instantie, zoals het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of de Amerikaanse FDA.

De resultaten zijn evenmin gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Het medische onderzoeksinstituut Gamaleya wil binnenkort de voorlopige resultaten van het onderzoek publiceren in toonaangevende internationale vakmedia.

Vorige week meldde de Amerikaanse farmaceut Moderna dat zijn vaccin volgens voorlopige resultaten een bescherming biedt van 94,5%. Twee dagen later brachten Pfizer en Biontech naar buiten dat hun vaccin een effectiviteit heeft van 95%.

error: Kopiëren mag niet!