AstraZeneca: coronavaccin mogelijk voor 90% effectief

Het coronavaccin van AstraZeneca kan bij een goede dosering mogelijk een bescherming van 90% tegen covid-19 bieden. Dat heeft het Brits-Zweedse farmaconcern maandagochtend bekendgemaakt op basis van voorlopige resultaten van twee onderzoeken met duizenden menselijke proefpersonen. Topman Pascal Soriot van AstraZeneca concludeert dat sprake is van een ‘zeer effectief’ middel.

De twee onderzoeken geven een uiteenlopend resultaat. Opmerkelijk is dat het vaccin een hoge bescherming van 90% biedt bij een lagere dosering. Bij een hogere dosering komt de effectiviteit van het vaccin uit op 62%. Het gemiddelde ligt op 70%. Ernstige bijwerkingen hebben zich volgens het farmabedrijf niet voorgedaan.

De resultaten zijn voor AstraZeneca aanleiding om wereldwijd goedkeuring van het vaccin te gaan aanvragen.

AstraZeneca scoort met zijn beste resultaat net iets minder goed dan de combinatie Pfizer-Biontech en het biotechbedrijf Moderna. Het coronavaccin van Pfizer en Biontech biedt volgens de laatste inzichten waarschijnlijk een bescherming van 95%. Moderna heeft een effectiviteit van 94,5% gemeld. Een voordeel van het coronavaccin van AstraZeneca is weer dat dit middel zes maanden lang op gewone koelkasttemperatuur kan worden bewaard. Het vaccin van Pfizer-Biontech moet worden bewaard bij -70 graden Celsius.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: