G20-landen willen meer samenwerken in coronacrisis

De G20-landen, die dit weekend virtueel samenkomen voor een top, willen meer samenwerken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Saoedische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud, noodgedwongen gastheer van een digitale conferentie, zei dat een vaccin voor iedereen ter wereld beschikbaar moet komen.

De Chinese president Xi Jinping zei bereid te zijn tot wereldwijde samenwerking voor onderzoek en distributie van een vaccin. Ook vindt hij dat regels voor het internationale reisverkeer beter onderling afgestemd kunnen worden. President Vladimir Poetin bood aan andere landen het Russische vaccin Sputnik V aan, dat nog niet is goedgekeurd door een onafhankelijke instantie.

De Britse premier Boris Johnson riep landen op meer te doen tegen het virus, en tegelijkertijd in te zetten op een groenere toekomst. De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel zal zondag een voorstel doen tot het opstellen van een internationaal verdrag, dat vastlegt hoe landen moeten reageren op een pandemie.

De wereldleiders spreken ook over het verminderen of kwijtschelden van schulden van arme landen. Het huidige bevriezen van schulden wordt met een half jaar verlengd, maar Europese landen zullen vermoedelijk ook pleiten voor het deels kwijtschelden van schulden van voornamelijk Afrikaanse landen, die zwaar lijden onder een grote schuldenlast.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: