Studenten doen onderzoek naar risico’s verkeerd gebruik mond- en neusbedekking

“Niet iedereen weet mond- en neuskap te gebruiken”

Maag- en darmintoxicatie kunnen het gevolg zijn van verkeerd gebruik van mond- en neusbedekking. Dit blijkt uit een afstudeeronderzoek van medische analisten van de 4de klas Natin. Voedseltechnoloog en universiteitsdocent Ricky Stutgard gaat in op enkele zaken van het onderzoek. “Bij verkeerd gebruik kan een bacterie zorgen voor voedselvergiftiging. Na het uitademen belanden bacteriën in de mondkap. In het geval van gebruik langer dan 3 uren en zeker na 5 uren vindt er ophoping van bacteriën plaats.” De voedseltechnoloog verklaart dat het risico bestaat dat de bacteriën na lang gebruik ingeslikt worden. Hij wijst er voor de volledigheid op dat bacteriën zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de mondkap voorkomen. Tijdens het onderzoek, uitgevoerd door de Natin-studenten, zijn ook andere bacteriën aangetroffen, die het team niet kon identificeren. “Deze pathogenen kan je met speciale apparatuur identificeren. Wij hebben gezocht naar de E-Colibacterie en de mondkap is een brug tussen je neus en je mond”, vertelt Stutgard, die verder verwijst naar een onderzoek in 1975, waaruit bleek dat deze bacterie veel voorkomt in de neusholte. De universiteitsdocent merkt op dat ervoor gezorgd moet worden dat de bacterie niet in je mond terechtkomt. Stutgard spreekt van de intoxicatie, omdat de bacterie op den duur giftige stoffen produceert “en als het in je lichaam terecht is gekomen, kan dat voor de nodige problemen zorgen.” Om elk misverstand te voorkomen, benadrukt Stutgard dat correct gebruik van de mond- en neuskap voor korte duur niet leidt tot klachten. Het gaat om het urenlang gebruik van mondkappen. Hij noemt een voorbeeld van iemand die 12 urenlang zijn mondkap op had. “Dit is niet te vergelijken met het gebruik in de ziekenhuizen, want daar mag je het maar 3 uren op hebben.” Wie het goed wil doen, moet regelmatig een schone mondkap gebruiken.

Uitlenen aan partner

Een andere vorm van verkeerd gebruik is dat 17 procent van de ondervraagden aangaven dat zij hun mond- en neusbedekking uitlenen aan hun partner. Stutgard zegt dat dit het bewijs is dat niet iedereen weet hoe zij met een mond- en neuskap moeten omgaan. “Wat veilig zou moeten zijn, kan juist een contaminatie opleveren.”

Voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging is een maag- darmintoxificatie en Stutgard attendeert op goed gebruik om dergelijke situaties te voorkomen. Tijdens het afstudeeronderzoek van de medische analisten zijn deze bevindingen naar voren gekomen. “Ons onderzoek is vooral gericht geweest op de mondkappen, die thuis door mensen worden gemaakt en langs de wegen ten verkoop worden aangeboden.” In het onderzoek zijn ook mondkappen onder de loep genomen, die samen met overige kledingstukken worden gewassen. Meerdere begeleiders waren betrokken om het onderzoek op een verantwoordelijke manier te laten verlopen, aldus Stutgard.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: