‘Regering werkt aan gecoördineerde controle op valutahandel’

Minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie zei dinsdag tijdens de behandeling van de 2020-begroting in de Assemblee, dat de overheid werkt aan een gecoördineerde controle op de valutahandel in samenwerking met het ministerie van Financiën, het ministerie van Justitie en Politie en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als monetaire autoriteit en toezichthouders van de bancaire sector en geldtransactiekantoren. De minister heeft onderstaande maatregelen aangekondigd die ertoe moeten leiden, dat de burgers hun klachten kunnen deponeren:

1. Het ministerie van Economische Zaken zal de klachten met betrekking tot wisselkoersen en illegaal wisselen die binnenkomen via haar Klachtenunit (tel 425-338)  doorsturen naar respectievelijk de CBvS en naar het Openbaar Ministerie voor afhandeling. Het betreft klachten met betrekking tot financiële instellingen.

2. Met betrekking tot illegale handel in vreemde valuta is besloten dat bij het optreden c.q. handhaving, naast de Wet Geldtransactiekantoren 2012 andere wetgeving zal worden geraadpleegd, zoals Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), Wet Financiering Terroristische Activiteiten en Belastingwetgeving.

3. De CBvS en Economische Zaken zullen ernaar toe werken dat de uitwisseling van informatie gestructureerd plaatsvindt en dat klachten die Economische Zaken betreffen en die via de CBvS Meldlijn binnenkomen, worden opgestuurd. Indien consumenten klachten hebben over wisselkoersen, dan worden zij begeleid bij het indienen van de klachten via de CBvS kliklijn.

‘Voorzitter, dit is een beknopte weergave van de afspraken in de samenwerking tussen de ministeries van Economische Zaken, Financiën, Justitie en Politie en de CBvS, maar ik mag u garanderen dat er een diepgaande samenwerking is om alle illegaliteit in de valutahandel uit te bannen. Er zal hard opgetreden worden tegen valutahandelaren die in strijd handelen met de wetgeving en instructies van de Centrale Bank. De keiharde waarheid is dat die illegale valutahandelaren riskeren dat hun geld in beslag genomen wordt en dat zij in de gevangenis belanden’, zo sprak minister Walden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: