Kwestie Russische helikopter doorgestuurd naar pg

Betalingsachterstand van USD 480.000

Uit de geringe informatie die Defensieminister Krishna Mathoera op haar ministerie heeft kunnen vinden, blijkt dat er in 2019 een huurovereenkomst werd getekend tussen de Staat Suriname en Russian Helicopter Systems (RHS) te Rusland voor het verlenen van luchtvervoersdiensten, gebruikmakend van een MI8-helikopter. Deze overeenkomst moet USD 1.870.000 hebben gekost. Opvallend volgens Mathoera is dat zij deze overeenkomst niet heeft gevonden op het departement, noch bij de directeur noch bij de bevelhebber. Er zijn wel onderliggende stukken van missives die goedgekeurd zijn. Het bedrag van USD 1.870.000 is opgebouwd met USD 1.150.000 voor transport van de helikopter van Rusland naar Suriname en 3 maanden luchtvervoer van USD 240.000 per maand.  Voor 3 maanden is dat USD 720.000. Daarnaast is er uit de begroting SRD 4.6 miljoen goedgekeurd voor accommodatie van 5 Russische piloten. Dat behelsde eigenlijk hotel-, voeding- en belkosten. Uit de stukken heeft de minister ook kunnen halen dat er ook brandstofkosten waren van ongeveer SRD 3 miljoen.

Op 2 juni 2020 heeft Defensie een schrijven gehad van het Russisch bedrijf dat de overeenkomst door het bedrijf eenzijdig is opgezegd en dat er een betalingsachterstand is van USD 480.000. Er is ook een boeteclausule van 0.1% voor elke dag dat Suriname achter is met betaling. Dit heel dossier is inmiddels doorgestuurd naar de minister van Financiën, de Clad en de procureur-generaal voor verder onderzoek. Wanneer het gaat om de inzet van deze helikopter, heeft Mathoera maar 1 stuk kunnen aantreffen. Hieruit blijkt dat het ingezet is voor transport van personen en goederen in het binnenland en andere delen van Suriname. Zij vermoedt dat het voornamelijk campagnewerkzaamheden betroffen.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: