Naam ‘Twin Tower’ ongelukkig gekozen

De econoom en jurist Guillermo Samson merkt op dat de naam Twin Tower een bepaalde negatieve lading heeft. Recentelijk maakte de regering bekend van plan te zijn om een twin tower neer te zetten in ons land. “Die naam heeft een trauma in de wereld achtergelaten”, laat Samson weten.  Ook ingenieur Dharm Mungra fronst de wenkbrauwen bij het horen van de gehanteerde naam. Voorzichtig zegt hij dat de naamkeuze niet verstandig is. Bovendien is de ingenieur van mening dat zulke beloften waargemaakt moeten kunnen worden. “Want anders gaat het lijken op de fly-overs.” Behalve de mogelijkheden moet ook duidelijk zijn waarom zo een keus nodig is. De wolkenkrabbers behoorden jarenlang tot de hoogste gebouwen van de wereld. De gebouwen drukten de grootheid van het land uit. Groot, machtig en geweldig was het symbool. Er blijkt nog een reden, de grond in metropool New York is peperduur met tienduizenden USD per vierkante meter. Suriname heeft grote lappen grond, waardoor zulke gebouwen nu niet noodzakelijk zijn. Bij een tekort aan grond zoekt men het niet in de breedte maar in de hoogte, verklaart Mungra. En dan zijn er nog de kosten. Een aspect haalt de ingenieur eruit, de liften. Een noodzakelijke voorziening, die zowel in bouw en onderhoud van een wolkenkrabber, duur zijn. Naast duur, blijken liften in geval van calamiteiten ook nog gevaarlijk, omdat mensen zich bij uitval niet snel genoeg uit de voeten kunnen maken. “Zijn wij op dit moment in staat om in deze grootse zaken te investeren?” Mungra vraagt zich dan ook af of de eventuele beschikbare gelden niet voor andere dringendere zaken gebruikt kunnen worden.

Een ander aspect dat veel geld kost en niet eenvoudig is, zijn de parkeerplaatsen. De ingenieur noemt parkeerplaatsen, die tot wel 5 verdiepingen onder de grond worden aangebracht en waarbij ook rekening moet worden gehouden met de druk van ons ondergronds waterpeil wanneer veel auto’s gestald moeten worden. “Het is gewoon belachelijk duur”, merkt Mungra op. De ingenieur schetst een vooruitzicht voor Suriname dat wanneer wij rekening houden met alle middelen en technologische voorzieningen, Suriname in de eerste 50 tot 100 jaar niet zal beschikken over een wolkenkrabber. “Dit, naast de vraag of het wel nodig zal zijn”, aldus Mungra, die niet uitsluit dat een gebouw van 20 verdiepingen mogelijk is, maar een standaard wolkenkrabber zou nu veel te voorbarig zijn voor Suriname.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: