First Lady geeft in Groningen aanzet tot viering Divali-feest door dia aan te steken

Te Groningen in het district Saramacca is de aanzet gegeven tot de viering van het Divali-feest. Bij het districtscommissariaat van Saramacca te Groningen heeft First Lady Melissa Santokhi-Seenacherry woensdag, in aanwezigheid van districtscommissaris Sherin Bansi-Durga, leerlingen van OS Jarikaba en senioren burgers, de dia aangestoken. Dit bericht de Communicatie Dienst Suriname.

Het Divali-feest wordt komende zaterdag gevierd. Volgens de hindoeïstische mythologie is er een aantal redenen waarom Hindoes over de gehele wereld dit lichtjesfeest vieren. De terugkeer van Lord Rama naar zijn koninkrijk Ayodhia na het verslaan van Ravana, de koning van Lanka. De overwinning van Lord Krishna op demon Narkasura. Divali is ook gewijd aan Maha Laksmi, de gemalin van God Vishnu, de personificatie van licht, geluk, voorspoed, wijsheid en het symbool van de ideale vrouw. 

First Lady Santokhi-Seenacherry zei, dat ondanks de moeilijke periode waarin het land verkeert, er hoop is op een betere toekomst. ‘Grote delen van de bevolking zijn in armoede gedompeld, ons land is terechtgekomen in een totale crisis, maar ondanks alle problemen zeg ik dat er hoop is. Divali symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, van waarheid op de onwaarheid en van recht op het onrecht’, sprak de First Lady.

Volgens haar is dit lichtjesfeest niet alleen een periode van feesten, maar ook een oproep naar een ieder om zijn of haar eigen duisternis onder ogen te zien en deze duisternis te laten verdwijnen door het vinden van innerlijk licht en uiteindelijk vanuit dit licht te leven en te werken. 

Ze heeft ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om symbolisch enkele pakketten te overhandigen aan senioren burgers.

Districtscommissaris Bansi-Durga zei, dat Divali drie boodschappen heeft. De eerste is, dat properheid en hygiëne zeer belangrijk zijn. ‘Daarom zien Hindoes het als een morele plicht om de dag voor Divali hun huizen en leefomgeving grondig te reinigen.’ De tweede boodschap is dat men in staat is om de meest ellendige situatie te kunnen veranderen door gebruik te maken van het intellect en de derde is dat kennis waardevol is en de moeite waard om na te streven. ‘Het aansteken van de dia tijdens Divali symboliseert dit idee.’

error: Kopiëren mag niet!