Mangre: “Je kan mensen namelijk niet beknotten”

In de openbare vergadering van De Nationale Assemblee op 29 oktober jl. liet de Onderwijsminister Marie Levens weten dat zij een zwangerschap tijdens de proeftijd bij leraren toestaat. Van oudsher ging een zwangerschap tijdens de proeftijd gepaard met ontslag. Met de komst van de nieuwe minister is hierin verandering gekomen. De voorzitter van BvL/ALS, Reshma Mangre, is zeer content met het besluit van de minister. “Regels zijn gemaakt door mensen, maar we moeten ze kunnen veranderen als het niet meer van toepassing is. Je kan mensen namelijk niet beknotten, het druist in tegen het mensenrechtenverdrag”, accentueert Mangre in gesprek met Dagblad Suriname.

Ook na proeftijd volgt vaste aanstelling niet automatisch

Ze wijst erop dat ondanks haar inspanningen bij de gewezen Onderwijsminister Lilian Ferrier, de ontslagregel gehandhaafd bleef. Bij de leraren geldt er overigens een proeftijd van 3 jaren. “Dat wil zeggen, je komt niet direct in vaste dienst, je komt in tijdelijke dienst of op AO-basis.” Daarnaast speelt ook de kwestie dat leraren, die bijvoorbeeld langer dan 10 jaren lesgeven, geen vaste aanstelling hebben.

Nog steeds lange wachttijd uitbetaling eerste salaris

Behalve dat leraren in hun proeftijd niet zwanger mochten worden, komt het in de praktijk nog steeds voor dat ze 3 tot 6 maanden moeten wachten om uitbetaald te worden. “Wanneer een leraar in dienst treedt, dient hij/zij meteen eind van de maand salaris te krijgen.” De BvL/ALS-voorzitter pleit ervoor dat de rechtspositie van de leraren verbeterd wordt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: