“Zij proberen ook een broodje te verdienen”

“Ik vind het wel triest dat de hosselaars en goudopkopers, die op de hoek van de Waterkant en Steenbakkerijstraat in de omgeving van de Surinaamse Volkscredietbank (VCB) waren, nu nauwelijks te zien zijn. Er zijn wel een paar van hen die nog proberen, maar grotendeels zie je ze niet meer. Zij proberen als het ware ook een broodje te verdienen”, zegt een voetganger, die goed bevriend was met hun. “Ik denk niet dat zij met negatieve dingen bezig waren”, benadrukt de man die bijkans 75 jaar oud is. Hij vertelde aan de krant dat hij al jaren daar een babbeltje houdt met de heren en hij een paar van hen ook goed kent. “Doordat ze geen werk konden vinden, zijn zij op een eigen alternatief gekomen om een broodje te verdienen.”

De meeste van de hosselaars en goudopkopers zijn nu verspreid te zien in het centrum. Volgens de meeste mensen is dat beter zo, dan dat ze allemaal in een keer te zien zijn op een plek. “Je hebt zo minder last dat mensen op een rij op je af komen”, benadrukt een andere voetganger. Aan de ene kant voelen de hosselaars en goudopkopers zich nog steeds niet goed behandeld. Zij vinden het tot nog toe niet een goed idee dat er een mobiele surveillance-unit van de politie voor de VCB gepositioneerd is. “Er moet meer werk gecreëerd worden”, stelde een andere heer, die af en toe voor de bank zit. “Werk is er zat, maar wij Surinamers krijgen de gelegenheid niet om onszelf te bewijzen. Er komen mensen uit andere landen en krijgen binnen een maand werk. Wij Surinamers moeten maanden soms jaren wachten voor een baan. Hoe kan dat, vraagt de man. Kijk ook naar de hele situatie nu met de verhoging van de prijzen van goederen en minder salaris. Ook een vorm van proberen te overleven.” De meeste hosselaars geven aan dat zij niet meer op dezelfde plek zullen komen, ook als de surveillance-unit verwijderd wordt. “De meesten van ons hebben al genoeg schade geleden. Wij hebben klanten verloren en om die weer op te bouwen neemt tijd. Vooral na de slechte reputatie die ons toegedicht wordt.  De hele Covid situatie heeft ook een grote rol gespeeld. Nu moet er harder geblokt worden om die schade in te halen.  Er moeten grote veranderingen gebracht worden in het land. De helft van de bevolking zit zonder een vast inkomen. Hoe moet een land zo vooruitgaan”, vraagt de hosselaar zich af.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: