Minister Armand Achaibersingh: “Midden januari besluit IMF over steun aan Suriname”

Standstill gevraagd aan crediteuren

Gisteren hebben de ministers van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin en van Financiën en Planning, Armand Achaibersingh een persconferentie gehouden. Zaken rondom de financiële huishouding werden toegelicht.

Een crisis geërfd

Minister Ramdin gaf in zijn inleiding aan dat ze nog steeds onaangenaam worden verrast. “Er is sprake van binnenlandse schuld, bilaterale en multilaterale schuld. We hebben in de afgelopen 3 maanden begrip voor Suriname opgebouwd bij de verschillende schuldeisers. Landen als Nederland, Amerika, China en India moeten weten op welke wijze wij onze schuld willen herschikken.” Minister Ramdin zei dat zijn collega-minister van Financiën, Achaibersingh, het niet zegt; maar na jaren zijn de salarissen, AOV en andere kosten van de staat uit eigen middelen betaald, zonder dat er geleend is wordt er betaald. Dit is de eerste stap op weg naar goed herstel.”

Midden januari IMF besluit

Minister Achaibersingh zei dat we in staat zijn nu voetje voor voetje de achterstand in te lopen. “Covid-19 gelden worden absoluut niet gebruikt. Operationele aangelegenheid kunnen wij nu goed aan. De tweede grote uitdaging zijn de grote bedragen die in vreemde valuta zijn geleend en in consumptieve sfeer uitbesteed. Yu no go dok als je een verantwoorde regering bent en als je verplichtingen hebt. Je moet beseffen dat je met bepaalde grote organisaties te maken hebt. We hebben gekozen voor Lazard om ons te begeleiden. We praten met crediteuren van ons land. Men heeft belangstelling voor wat deze regering doet. We hebben uitgebreid verteld wat we aan het doen zijn en waar wij staan en waar wij naar toe willen. We zijn momenteel bezig met ons macro-economisch plan uit te zetten. We wisten vanaf dag 1 dat we hulp nodig zouden hebben en de IMF is de meest aangewezen optie. We zijn in het traject om onze maatregelen, die wij hebben bedacht te bediscussiëren met IMF. Uiterlijk half januari moet de IMF Board toestemming geven. Wat betreft de koersstabilisatie zei minister Achaibersingh dat die maken heeft met het aantal dollars die in omloop zijn in de formele economie. Als je genoeg hebt kun je dan je eigen munt verstrekken. We zijn bezig onze kasreserve te versterken. Je moet ook tegelijkertijd denken aan investeringen en je economie weer op gang brengen. Covid heeft veel schade aangebracht aan onze economie. Maar we weten wat wij doen. Wij hebben goed nagedacht. Iedereen die bereid is om te helpen is welkom. We zijn er nog niet maar we zijn op de juiste pad.”

Standstill gevraagd

Minister Achaibersingh ging ook in op een beschuldigingen van witwaspraktijken en leningen voor het betalen van overheidssalarissen. De bewindsman gaf dat hij dit ten strengste afkeurt. “Samen met het personeel op Financiën die niet werd ingezet is het ons gelukt om de salarissen te betalen zonder leningen. Verder is een standstill gevraagd, met de schuldeisers net zolang het nodig is. We zullen met respect voor elkaar onderhandelen. Transparantie en geloofwaardigheid, dat is waarvoor deze regering staat. We houden rekening met de belangen van ons land maar ook met die van de crediteuren”, aldus minister Achaibersingh.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: