Wayanas starten uit noodzaak pilot eigen fishfarm door kwikvervuiling

“We moeten ergens beginnen”

Aanstaande maandag begint in het Wayana-gebied Kawemhakan een vissenkweekproject ‘Towards Food Sovereignty Through Sustainable Fish Farming for the Wayana in Suriname’. Program director van het project is Andre Verhoogt, vertelt de woordvoerder van de Wayanas, Jupta Itoewaki. De middelen zijn van de donor Next World Now afkomstig en het pilotproject kost USD 10.000.  “Vis is de belangrijkste bron van eiwitten voor de inheemsen in het zuiden”, zegt Itoewaki. “Onze dorpen zijn langs de rivieren.” Dat inheemsen nu vis moeten kweken in plaats van het traditioneel gebruik van de kreken en rivieren komt door de kwikvervuiling door het zoeken naar goud in het Lawagebied. Hierdoor zijn de inheemsen genoodzaakt om vis te kweken op plekken waar de mens geen vernietiging kan aanbrengen. “Na 20 tot 30 jaar goudwinning zitten de vissen in de rivier vol met kwik”, licht Itoewaki toe. Een bak om vissen in te kweken, wordt deze week geïnstalleerd. Verder wordt een bestaande kreek uitgegraven, waarin grotere vissen zullen worden geplaatst. In deze fase van het project wordt gekeken naar de overlevingskansen van de populatie vissen tijdens het vervoer en de periode daarna. Het vissenkweekproject is het tweede voedselvoorzieningsproject in het dorp. Een eerder landbouwproject kan momenteel geen doorgang vinden, omdat vanwege de Covid-situatie trainers niet kunnen afreizen naar het gebied.

Maandag installeren personen van Mulokot een bak, die zal dienen als kweekvijver voor kleine vissen. “Een bestaande kreek wordt uitgegraven, zodat we meer vissen kunnen kweken. Het water van de rivier komt niet in de kreek, omdat alle rivieren van zuid naar noord stromen en de kreken monden uit in de rivier, waardoor het kreekwater richting de rivier stroomt. Op deze manier krijgt kwik geen kans om in het kreekwater terecht te komen. De kreken worden afgesloten, zodat de vissen niet weg kunnen, maar waarbij het water wel gewoon kan blijven doorstromen. Itoewaki laat weten dat deze week ook 2 zonnepanelen en een waterpomp worden geïnstalleerd. De zonnepanelen zijn bestemd om de waterpomp te laten werken. Ze wijst erop dat dit gebied nog steeds geen stroom heeft. “We moeten ergens beginnen”, zegt Itoewaki tot slot.  

RB  

error: Kopiëren mag niet!