Suggestie burger: “Waarom vraagt de notaris geen bankovermaking om onroerend goed aktes te passeren?”

De cash-problematiek van het bankwezen hangt eenieder de keel uit. Niet alleen bij valuta is er een cash-tekort, maar zelfs bij SRD. De banken krijgen door de omstandigheden te maken met een vertrouwenscrisis, die met de dag intensiveert. Volgens Steven Coutinho, directeur van De Surinaamsche Babnk (DSB), is de cashschaarste ontstaan doordat het geld buiten de banksector om passeert. “Waarom beperkt de overheid de notaris niet? Als iemand een perceel verkoopt, mag hij een contante transactie plegen bij de notaris op kantoor. Waarom wordt dat niet stopgezet? Waarom vraagt men geen bankovermaking om een akte te passeren?”, luidt een suggestie vanuit de samenleving om de rol van de bank te versterken.

De doelstelling van dit model is om de banken van cash te voorzien en overzichtelijk te maken van waar het geld komt. Onroerend goed is namelijk bij uitstek het middel om geld wit te wassen. De parlementariër Sham Binda zegt tegenover Dagblad Suriname dat het thans niet verstandig is om burgers op te leggen dat ze eerst een bankovermaking moeten overleggen om een akte te passeren. Hij vindt dat de banken zichzelf in de vingers hebben gesneden door te volharden met hun zeer klantonvriendelijk beleid. “De banken moeten bij zichzelf te rade gaan waarom men niet meer naar de bank wil stappen. Ze hanteren een zeer klantonvriendelijke houding.”

Het allerergste is dat burgers niet eens aan hun eigen geld kunnen komen. Binda gelooft dat de informele sector groter is dan de formele sector. Doordat de informele sector onzichtbaar is en gestoeld is op cash, is het onduidelijk waar alle cash naartoe gaat. De notarissen en banken zijn beiden dienaars van het volk. De notaris geeft een stukje zekerheid en bij onroerend goed ontvangt de notaris voor de verkoper. “Zo is dat altijd geweest.” Binda benadrukt dat het grootste probleem niet de notaris is, maar de landmeter. Er zijn een beperkt aantal landmeters en die vragen torenhoge bedragen. “Zaken zijn scheef gegroeid in de samenleving, waardoor men de weg van de minste ellende kiest”, aldus Binda.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: