Bond SLM neemt afwachtende houding tot donderdag

De personeelsbond bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (BP-SLM) zal tot donderdag wachten op reactie van minister Albert Jubitana van Transport Communicatie en Toerisme c.q. de regering. Dit zegt waarnemend bondsvoorzitter Steven Samsom desgevraagd aan Dagblad Suriname. De bond had eerder een ultimatum gesteld voor gisteren, maandag. Echter is er volgens Samsom een gesprek geweest met de minister Jubitana van TCT. Hij vroeg de bond ruimte tot na de raad van ministersvergadering woensdag aanstaande. De dreigende actie is het gevolg een mededeling van waarnemend directeur John Sandie dat de directie geen uitvoering kan geven aan de eis van het personeel om de salarissen aan te passen aan de unificatie koers van SRD 14,29 voor de US dollar.

Geen sprake van loonsverhoging

Samsom stelt dat niet lang terug de bond met de directie overeengekomen was dat de salarissen tegen de unificatie koers uitgekeerd zouden worden. Directeur Radjesh Radjkoemar is echter inmiddels de laan uitgestuurd en de nieuwe leiding die waarneemt heeft aangegeven dat de uitkering niet kan plaatsvinden. De bond gaat in geen geval lager dan de huidige officiële koers. ‘Het is ons recht’, zegt Samsom. ‘Volgens ons cao worden de salarissen tegen de dollarkoers betaald. Dat is eenmaal zo in de luchtvaartsector.’ Samsom benadrukt dat het personeel al behoorlijk heeft ingeleverd. ‘Zo zijn vanaf mei de toelagen bevroren, uitkeringen zoals vakantiedagen niet betaald, overuren niet betaald en wordt er alles aan gedaan om waar nodig te bezuinigen. Maar op salaris kunnen we niet inleveren. Alles is duur en ons personeel kan de verhoogde lasten niet aan.’ Geconfronteerd met de verminderde inkomens van de SLM en globale luchtvaartcrisis zegt Samsom dat de bond niet over één nacht ijs is gegaan. ‘We hebben de cijfers eerst goed doorgenomen.’ Volgens hem is de bond zich ervan bewust dat de SLM financieel in moeilijke situatie verkeert. Maar Samsom verwacht niet dat de SLM over de kop zal gaan. ‘Nee, ik denk het niet. Zover ik weet vanaf de Covid periode is de staat niet ingekomen. Wij houden ons op het standpunt: op ons salaris willen we 14,29 zien. Het personeel levert al sinds mei in.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: