Ronny Asabina: ‘Veel lof aan volk voor rust ondanks zeer ernstige financieel-economische situatie’

Parlementariër Ronny Asabina zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat alle lof, eer en respect aan het volk van Suriname toekomt voor het bewaren van rust in ons land, ondanks dat er een zeer ernstige financieel-economische situatie heerst. 

Lasten vergrotende maatregelen

‘De regering heeft aangegeven dat de aangetroffen situatie niet rooskleurig is. Dat moeten we onderkennen’, zegt Asabina, voorzitter van de politieke partij Broederschap Eenheid in de Politiek (BEP), die 2 zetels haalde bij de afgelopen verkiezingen. Maar volgens Asabina is er tijdens de campagne voor mei propaganda gevoerd alsof men het middel al had om de ziekte te genezen. Er was al een crisisplan en er waren diasporamiddelen om ons land gezond te krijgen. “Maar we zien een situatie waar er zaken gedaan worden, die voorheen afgekraakt werden. Kwesties zoals rij- en voertuigenbelasting, het leningenplafond en de valutawet, worden wederom tevoorschijn gehaald. Ik denk dat de regering die nu in de driver seat zit, geconfronteerd wordt met de harde realiteit. Er werd gesproken over 9 maanden, dan 200 dagen en nu 5 maanden voordat we verandering zien. We kijken ernaar uit”, zegt Asabina. De regering heeft een scala van impopulaire maatregelen getroffen. Asabina noemt het lastenvergrotende maatregelen. “We denken aan de verhoging van de government take. Dat had men ook bestreden. De subsidie op openbaar vervoer wordt afgevoerd. Ook zijn er nog maatregelen, zoals omzetbelasting en solidariteitsheffing in de pijpleiding. We moeten onderkennen dat het leven van elke dag zwaarder is geworden.”

“De regering heeft gedurfd het mes erin te zetten”

“Een ding wat de regering niet moet doen, is het vertrouwen beschamen.”

Asabina stelt dat de prijzen met 100 procent omhoog zijn gegaan en de inkomsten met 50 procent zijn geërodeerd. ‘Desondanks is het volk rustig. Alle eer alle lof naar het volk’, stelt Asabina. “Ik denk dat Suriname het enige land is waar het volk ondanks alles de rust bewaart. Dat moet het kabinet delen met het volk.” De politicus hekelt ook naar zijn zeggen het ‘achteruitgitaarspel’ van de regering. “Constant het verleden als excuus gebruiken, is geen goede zaak. Je zegt het volk: ‘ik kan niet verder’. Maar daarom heeft het volk voor jou gekozen. Ik onderken dat het geen makkelijke taak is. Rust is nodig, maar de regering moet planmatig te werk gaan. Het moet niet zo zijn dat door de bomen het bos niet meer te zien is. De zaken die veel in de mond worden genomen, zoals corruptiebestrijding, Corona en nepotisme moet de regering onderzoeken. Primair zou ik het instrument van belastingen beter inzetten. De informele sector beter in kaart brengen en meer proberen checks and balances in te stellen.” Asabina stelt tenslotte dat hij het gedurfd vindt van deze regering dat zij de ingrijpende maatregelen al vroeg heeft genomen. “De regering heeft gedurfd het mes erin te zetten. Niet iedereen zou zeggen, ik ga die koers devalueren met 100 procent. Niet iedereen zou durven en zeggen van ‘luister de benzineprijzen gaan met SRD 4 omhoog’. Dat de regering inkomstenverhogende maatregelen heeft getroffen, vind ik gedurfd.”

error: Kopiëren mag niet!