NDP-fractie blijft tot zondag in quarantaine

De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft schriftelijk aan DNA-voorzitter Marinus Bee medegedeeld dat zij niet zal deelnemen aan de buitengewone openbare vergadering in het kader van 75 jaar Verenigde Naties die voor vandaag is uitgeschreven. Dit besluit heeft de NDP-fractie genomen op advies van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) nadat bekend werd dat leden van de fractie op 15 oktober in ‘s landsvergaderzaal waren blootgesteld aan Covid-19. Inmiddels hebben NDP-parlementariërs zich laten testen door het BOG. Hoewel het resultaat van de testen negatief is, heeft het BOG geadviseerd nog tien quarantainedagen in acht te nemen, aangezien het testen van individuen zonder symptomen, niet betrouwbaar is. NDP-fractieleider Rabin Parmessar zegt aan Dagblad Suriname dat de quarantaineperiode zondag eindigt, waardoor vanaf maandag zijn fractie weer optimaal mee zal doen aan de beraadslagingen. “Wij hebben duidelijk gesteld dat de parlementsvoorzitter niet conform het reglement van orde handelt. Wij handelen wel conform het reglement van orde en eenieder, ook de voorzitter is verplicht zich daaraan te houden. De voorzitter neemt alleen besluiten conform het reglement van orde. Daarnaast heeft hij geen ruimte. Alle andere besluiten moet hij voorhouden aan het parlement en het parlement neemt een besluit die hij daar op die stoel mag uitvoeren”, benadrukt de NDP’er.

Geheel parlement moest eigenlijk in thuisquarantaine

Hij voegt eraan toe Bee als DNA-voorzitter altijd boven partijen moet staan en niet moet deelnemen aan het debat. “Je moet geen scheidsrechter zijn die tegelijkertijd gaat voetballen en tijdens het voetballen ook de spelregels verandert”, stelt Parmessar die toen in opdracht van Bee door de politie uit de vergaderzaal werd gezet. De NDP-topper vindt dat los van zijn fractie na het incident van 15 oktober het gehele parlement eigenlijk verplicht voor 10 dagen in quarantaine moest zijn. “Wij hebben zelfquarantaine in acht genomen. Eigenlijk moesten de fractieleiders gelijk na die vergadering bij elkaar zijn gekomen, uitgenodigd door de voorzitter, om over die situatie te beraden. Dat is helaas niet gebeurd”.

Een DNA-lid heeft zijn twee kinderen ergens anders moeten onderbrengen

Mensen zijn volgens Parmessar die bewuste dag in grote onzekerheid naar huis gegaan. Zeker de NDP-fractie en ook onze assistenten zijn gelijk na de vergadering in de fractiekamer bijeen geweest. “Mensen vroegen zich af of ze naar huis konden gaan en of zij een gevaar zijn voor hun familie en gezinsleden. Tenminste 1 fractielid woont met twee kinderen en hij heeft een beroep op iemand gedaan dat die twee kinderen ergens anders gebracht worden. Hierdoor woont hij nog steeds alleen in quarantaine”, aldus Parmessar.

‘Het is ernstiger dan wat we denken’

Parmessar voegt eraan toe dat naast quarantaine er nog niet gesproken is over eventuele besmettingen, het traject na genezing van Covid-19 en de problemen die het virus in het lichaam achterlaat. “Er is nog weinig hierover bekend in de medische wetenschap. Nu al komen er rapporten naar buiten over wat voor schade het achterlaat, ook in je hersenen en andere lichaamsdelen. Het is ernstiger dan wat we denken”, zegt Parmessar zuchtend. Aan de assembleevoorzitter wordt in de brief gevraagd om na deze quarantaineperiode een huishoudelijke vergadering uit te schrijven, om duidelijkheid te verkrijgen inzake de Covid-19-protocollen in DNA, in het belang van de veiligheid van de leden, het personeel en de bezoekers van DNA, alvorens men verder gaat met de reguliere werkzaamheden. Op de vergadering vandaag zal ook president Chandrikapersad Santokhi een toespraak houden.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: