Cedric van Samson: Vergelijking ambtenaren en leerkrachten onjuist

“Het kan niet zo zijn dat mensen die alleen tekenen en naar huis gaan meer verdienen dan leraren”

In gesprek met Dagblad Suriname zegt parlementariër Cedric van Samson dat de vergelijking, die gemaakt wordt tussen ambtenaren en leerkrachten bij het eisen van loonsverhogingen, onjuist is. Ik heb geluisterd naar het fragment van CLO-voorzitter Ronald Hooghart. Eigenlijk weet ik ook niet of hij de voorzitter is, want dat is een dispuut op zich. Maar hij zegt dat de ambtenaren loonsverhogingen moeten krijgen en als grondslag neemt hij de verhoging die de leerkrachten destijds hebben gekregen. Hooghart noemt het gelijkheidsbeginsel. “Ik, vind die vergelijk onjuist”, stelt Van Samson.

“De prestaties van de leerkrachten worden jaarlijks gemeten. Je hebt elk jaar de schoolresultaten en daarover kunnen wij ons uitlaten. Dat heb je niet bij de ambtenarij. Je hebt bijvoorbeeld ook spookambtenaren, maar er zijn en geen spookleraren. Men komt met een percentage aan loonsverhoging voor iedere ambtenaar, ongeacht prestatie. Dat kan niet. Verhoging voor de hele linie, ook voor de mensen die thuis zitten, is ongepast. Hoe eerlijk is dat? Er moet veel meer gebeuren voordat men over kan gaan tot een verhoging. Het percentage moet ook billijk en redelijk zijn. Het moet niet zo zijn dat je na een verhoging scheve verhoudingen krijgt. Het kan niet zo zijn dat mensen die alleen tekenen en naar huis gaan, meer verdienen dan leerkrachten. Ik denk dat er een bepaalde grondslag moet zijn.” Als voorbeeld noemt Van Samson de gestegen kosten van het levensonderhoud, maar ook de prestatie op de werkvloer. “De mensen in de zorg zou je bijvoorbeeld niet alleen een schouderklopje moeten geven, maar ook een bepaalde verhoging of uitkering”, stelt de parlementariër van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP).

error: Kopiëren mag niet!