Advocaten ondersteunen standpunt deken over pseudo-advocaten

De deken van de Orde van Advocaten, Samantha Gadjradj, krijgt volle ondersteuning van haar collega’s over haar standpunt dat pseudo-advocaten niet mogen procederen. Bij de opening van het nieuwe zittingsjaar legde Gadjradj de vinger op de zere plek: pseudo-advocaten verpesten het imago van de advocaten, die wel beëdigd en benoemd worden. Een van de ondersteuners is Vishnu Balradj van Balradj Advocatuur en Mediation. “Ik deel het standpunt van de deken”, aldus Balradj.

Hij wijst erop dat er mensen zijn die er hun beroep van maken om als gemachtigde op te treden in civiele aangelegenheden. “Het positief geldend recht laat zien wie als gemachtigde kunnen optreden”, aldus Balradj, die verwijst naar artikel 22 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. “Op zich is dit geen probleem, maar wanneer personen die geen advocaten zijn, niet op behoorlijke wijze de belangen van de klanten behartigen, wordt het lastig. Het kan op heel veel manieren misgaan en als het misgaat, reflecteert dit op de hele beroepsgroep. In de samenleving wordt namelijk gezegd: Ai, na a advocati dati”, aldus Balradj. Voorts zegt hij dat de samenleving in alle gevallen steeds praat van een advocaat. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld juristen en advocaten. “Dat geeft een negatief stempel aan de advocaten en dat is onterecht.”

Balradj onderkent dat advocaten ook een scheve schaats rijden. “Daarom is er ook een tuchtcollege. Deze advocaten worden meteen aangepakt.” Het probleem met pseudo-advocaten kan snel worden opgelost, zegt hij verder. “De Surinaamse rechter heeft een belangrijke rol in deze. Zie artikel 20 van het huidige procesreglement. Artikel 754 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering biedt de bevoegdheid aan de rechter om iemand, die van het verlenen van rechtsgeleerde hulp zijn beroep maakt en niet een advocaat is, te weigeren als gemachtigde toe te laten”, aldus Balradj.

Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!