‘Voor ons eigen plezier straffen wij de dieren, dat moet ophouden’

Mensen houden in het land diverse diersoorten als huisdier. Maar, vindt u, de burger, het normaal wanneer iemand een kwatta-aap, ocelot, monki monki, awarie, et cetera als huisdier houdt? Horen deze dieren niet gewoon thuis in de natuur? 

Dagblad Suriname stelde deze vragen op haar Facebookpagina. Uit de vele reacties blijkt duidelijk dat de Surinaamse burger van mening is dat een wild dier thuishoort in de natuur en niet moet worden gehouden als huisdier in een kooitje of aan een stuk touw of ketting. Hieronder enkele willekeurig gekozen reacties die Dagblad Suriname ontving.

Rita: ‘Dieren horen in de natuur thuis. Het zijn geen huisdieren toch. Mijn buren kweken een bosvarken. Wat een stank en ongerief voor de omgeving.’

 ‘Nee hoor, deze dieren zijn geen huisdieren. Deze dieren die u hebt opgenoemd, horen in het wild te zijn. Daarom moeten we geen bossen meer ontbossen. And by the way, geen enkel dier hoort in een kooi gezet te worden voor amusement voor mensen. Ook geen zangvogels, zoals picolet, twa twa, roti, enzovoorts’, schrijft Jeff. 

 Mariska: ‘Bij mijn ouders thuis komen ze uit zichzelf, want ze worden verwend met banaan enzovoorts, dan gaan ze weer weg. Maar, ze worden niet gevangen of in een kooi gezet.’

Maria: ‘Mijn eerlijke mening, eenieder vindt zijn rust bij zijn huisdieren, ongeacht wat voor huisdier. Alleen moeten de beesten tam gemaakt zijn.’

Shanta schrijft: ‘Ik vind dat men zelfs vogels niet moet houden als huisdier, vogels horen in de vrije natuur. Voor ons eigen plezier straffen wij de dieren, dat moet ophouden.’

Ook Radjesh vindt dat ‘zulke dieren in de natuur horen’. ‘Maar, de vraag is hoe lang blijft de natuur nog? Boomkap, goudkoorts, kwik in rivieren. Plastic in slootjes enzovoorts, enzovoorts.’

Rinia: ‘Dieren horen in de natuur te leven en niet in een kleine kooi. De mensen die deze dieren hebben, moeten zelf in een kooi gaan zitten.’

‘Deze dieren kunnen soms erg kwaad doen, vooral als u kinderen thuis heeft’

Loes: ‘Deze dieren behoren niet thuis te zijn, zijn geen huisdieren. Kunnen soms erg kwaad doen, vooral als u kinderen thuis heeft.’

Cathy vindt ook dat wilde dieren thuishoren in de natuur. ‘Kijk, de hond, kat, cavia zijn al eeuwen gedomesticeerd, dus dat zijn huisdieren, gezelschapsdieren. Een vogel hoort ook niet in een kooi, ze hebben vleugels om te vliegen, niet om te showen.’

‘Zij missen het leven met hun soortgenoten’

Radha: ‘Zij horen in het bos thuis. Zij missen het leven met hun soortgenoten.’

Wendy: ‘Niet normaal, deze dieren horen in de natuur thuis! Gevoelloos om ze thuis gevangen te houden. Omgekeerd zou de mens het toch ook niet leuk vinden om in het bos gevangen te raken, zou niet normaal zijn. Dus… omgekeerd ook niet !!’

Linda: ‘Afgezien van alles is het bij wet verboden wilde dieren te houden. Wet Dierenwelzijn!!’

Terryann: ‘Dieren moeten vrij zijn en zich thuis voelen in het bos. Punt uit. Maar nee, de mens haalt alles weer door elkaar.’

Kavita: ‘Ze horen in de natuur thuis en niet in gevangenschap.’

Sita: ‘Alle dieren terug in de natuur.’

Surya: ‘Dieren horen in de natuur thuis, vrij en veilig’.

‘Het is niet normaal. De bovengenoemde dieren horen thuis in de natuur’, aldus Nita.

‘Ze horen gewoonweg in de natuur’

Jimmy: ‘Ze horen gewoonweg in de natuur. Maar, niet bij je thuis’.

Marvin: ‘Zolang die beesten goed verzorgd worden en niet een te kleine kooi worden geplaatst, is dat helemaal geen probleem.’

Natascha: ‘Probleem is vaak, dat als de dieren volwassen worden, de eigenaars ze niet meer willen. De dierentuin in Guyana is hierop gericht, ze belanden dan daar en eerst wordt gekeken om het dier te trainen om terug te gaan naar de natuur en van sommigen is dat niet meer mogelijk en die wonen dan permanent daar. Doen ze ook met dieren die illegaal ten verkoop worden aangeboden en in beslag zijn genomen.’

Erik: ‘Deze gedachte heeft twee kanten. Inheemse mensen moeten het bijna zonder winkels doen, zoals bij de Trio en Wayana. Die komen soms tijdens de jacht een baby tegen, welke zij dan thuis grootbrengen. (Daar ligt een gedoog ruimte)

Bij personen die in een stad wonen en door middel van koop de handel ondersteunen, daar zou een verbod op moeten zijn. Sowieso in wild levende dieren zijn nooit houdbaar in gevangenschap. Zo simpel zie ik dat.’

Jordan: ‘Het moet verboden worden en strafbaar worden gesteld om wilde dieren, die normaliter het oerwoud als hun habitat hebben, als huisdier op na te houden. Een wet aannemen waarin duidelijk wordt aangeven dat er hoge geldboetes en zware straffen staan op het houden van wilde dieren als huisdier.’

Shantie: ‘Je moet dieren niet uit hun natuurlijke habitat weghalen, stel eens voor, dat als we mensen in een apenkooi zetten en in de dierentuin plaatsen. Hoe zouden jullie dat vinden?’

‘Nee, deze dieren horen in alle vrijheid te leven in de vrije natuur, deze dieren worden geleefd door de mens, dat vind ik een misdaad. Veelal hebben ze veel verdriet, hetgeen vaak niet wordt herkend door de gevangennemer’, schrijft Wilma als haar reactie.

error: Kopiëren mag niet!