Doekhie: “Bijna alle DNA-kandidaten Nickerie hebben arme mensen om de tuin geleid voor overheidsbaan”

Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, stelt dat VHP-parlementariër Harriët Ramdien veel personen heeft misleid door openlijk in een videoboodschap tijdens haar verkiezingscampagne personen in dienst van de overheid te beloven dat niemand zijn of haar werk kwijt zou raken indien de VHP aan de macht zou komen. Uiteindelijk blijkt dat enkele duizenden personen, die vlak voor de verkiezingen in overheidsdienst zijn  genomen, hun baan dreigen kwijt te raken en al maanden niet zijn uitbetaald. “Bijna alle DNA-kandidaten in Nickerie hebben dat gedaan door op een onbehoorlijke manier deze arme mensen om de tuin te leiden voor een overheidsbaan. Mensen die snakken naar een stuk brood, omdat het moeilijk ging. Beloftes als: ‘stem na mi tapu, want efu yu seti mi, mi o seti yu kong. Gimi yu neng, dan mo seti yu kong’. Niet eens een uittreksel werd aan ze gevraagd”, benadrukt de NDP’er tegenover Dagblad Suriname. Hoewel Ramdien voor de verkiezingen geen deel uitmaakte van de toenmalige regering, vindt Doekhie dat de parlementariër dit soort ongenuanceerde uitspraken niet moest hebben gedaan, omdat zekerheid geven over overheidsbanen niet een taak is van een volksvertegenwoordiger.

Uitspraken Harriet Ramdien

In de videoboodschap vertelt Ramdien het volgende aan de kiezer: ‘Stem niet op VHP hoor, stem niet op VHP. Want als je op de VHP gaat stemmen en wanneer ze komen, dan gaan ze je van het werk weghalen. Wel laat me jullie één ding vandaag zeggen en dat zegt Harriet Ramdien tegen je. En na 25 mei yu kan kon miti mi en taigi mi a san dat: niemand wordt weggehaald! Niemand wordt van het werk weggehaald! Dat gaat VHP niet doen. VHP heeft het niet gedaan en de VHP gaat dat ook niet doen. Dus no meki den man kon ley en verteri yu wan sani fu kisi a stem nomo.’ Doekhie vindt dat Ramdien haar plaats moet kennen en geen uitspraken moet doen door op de stoel te gaan zitten van andere functionarissen. Het lukte de krant echter na herhaaldelijk bellen niet om een reactie hieromtrent te nemen van Ramdien.

‘Wij moeten toch uiteindelijk ook weten wie al die spoken zijn?’

Aan de andere kant vindt Doekhie de manier waarop de ministers Bronto Somohardjo (Binnenlandse Zaken) en Riad Nurmohamed (Openbare Werken) het overschot aan ambtenaren op hun desbetreffende ministeries hebben aangepakt wel correct. “Want wanneer zij iemand uitbetalen die niet op correcte wijze in dienst is genomen, is dat corruptie. Dat kan niet. En wanneer ze dat nu willen bekijken en eventueel herstellen, is dat toch goed. Wij moeten toch uiteindelijk ook weten wie al die spoken zijn?”, benadrukt Doekhie. Hij voegt eraan toe dat de evaluatie ook goed is, omdat heel rijke mensen, waaronder ook ondernemers, op de loonlijst van de overheid staan maar nooit arbeid hebben geleverd. “Mensen die geweldige auto’s rijden, grote huizen hebben, grote bedrijven hebben en eigenaar zijn van zoveel geweldige dingen. Ik kan zo aangeven wie ze precies zijn. Die mensen moeten met spoed eruit”, aldus de politicus.

Niet sollen met gevoelens van arme mensen

Doekhie vraagt zich af wanneer het land eindelijk gezuiverd zal worden van zulke ongure praktijken van regeerders. “Niet alleen de regeringen van Bouterse hebben zich schuldig hieraan gemaakt, maar alle regeringen daarvoor ook. Laten we kijken wat deze regering straks doet. Ze heeft geen toverstok.” Volgens de NDP’er is hetgeen met de paarse partij bij de afgelopen verkiezingen is gebeurd, een les voor de VHP, Abop, NPS en PL. “Je moet niet sollen met de gevoelens van de arme mensen. Want het volk waardeert zulke dingen niet, want dan gaan ze afrekenen met je. Vraag het maar aan de NDP. Zoveel duizenden mensen hebben ze toen in dienst genomen en de partij heeft bullebak gekregen. Op OW alleen heb je 64 secretaressen voor één afdelingshoofd. Dus Bronto en Riad zijn goed bezig. Het volk moet weten wie die boromangs zijn”, aldus Doekhie.

Bouterse in 2010: in dienst genomen om vlaggen te plaatsen

Het is volgens Doekhie ook geen geheim dat zittende regeringen vlak voor de verkiezingen honderden en zelfs duizenden ambtenaren in dienst nam. Ex-president Desi Bouterse zei in 2010 na overname van de regeermacht van het Nieuw Front dat deze mensen in dienst waren genomen door NF om vlaggen te plaatsen. Dit was ook de reden waarom toen op Openbare Werken de contracten van honderden ambtenaren niet werden verlengd. In de periode 2005 en 2010 zwaaide de VHP de scepter over OW. Bouterse zei dat de ordening nodig is en beloofde wat toen ondertussen al 16 jaar scheefging, recht te trekken. Uiteindelijk bleken dat loze woorden te zijn. Doekhie is benieuwd of de regering van president Chandrikapersad Santokhi dit wel zal doen.

FR

error: Kopiëren mag niet!