Situatie dwingt ondernemers voorgoed te stoppen

Het is bekend dat het moeilijk is geworden voor kleine ondernemers nu, maar dat de situatie de ondernemers heeft genoodzaakt hun zaak te sluiten was niet te verwachten, zegt een ondernemer in een gesprek. De ondernemer gaf aan dat zijn bedrijf begin van het jaar al een moeilijke tijd doormaakte, maar dat hij zijn bedrijf moest sluiten vanwege Covid-maatregelen heeft de situatie verergerd. Ook speelt de koers een rol, benadrukt de ondernemer. “Ik betaal 400 euro per maand voor het pand en toen was het nog 1 op 4. Nu is het 4 maal hoger geworden. Ik moet nu bijna SRD 7000 betalen voor een maand. In deze situatie haal ik het helemaal niet. Aan het eind kon ik mijn werknemers ook niet betalen en dat alles heeft ertoe geleid dat ik uiteindelijk geen werk meer kon accepteren en dat ik mijn pand voorgoed moet sluiten. Om met iets anders weer te beginnen, durf ik nu even niet. Als de situatie hersteld is of aan een betere kant opgaat zal ik wel over nadenken.”

Marlon, die een kleine ondernemer is, geeft aan dat hij de sleutel van het pand dat hij had gehuurd, ook terug moest geven. Het heeft voor heel veel werk gezorgd, benadrukt de ondernemer. Ondanks hij zijn bedrijf nu van huis uit draait, zijn de uitgaven ook veel meer geworden. “Ik moest uiteindelijk andere businesskaarten laten ontwerpen en uitprinten. Het werk kost nu ook veel meer vanwege de benzinekosten. Ik moet ook nog alle klanten weer opbellen en de nieuwe locatie aangeven. Daarnaast ben ik ook gedwongen mijn prijzen te verhogen en dat houdt de klanten nog meer weg.” De ondernemer besloot toen van 7 werknemers naar 4 werknemers te gaan. “Mijn zaak wordt nu thuis bij mij gedraaid, dus moet ik de Covid-maatregelen ook in acht nemen om mij, mijn werknemers, klanten en gezin te beschermen.”

Een andere ondernemer geeft aan dat de situatie haar heeft gedwongen het pand dat zij huurt te delen met een andere kleine ondernemer, zodat ze de kosten kunnen delen. “Het is uiteindelijk haalbaar, maar brengt af en toe ook wel wrijving tussen ons. Het is pas een maand dat wij samenwerken en zie ik al zoveel problemen. Ik hoop dat ik het langer vol kan houden”, benadrukt de ondernemer. “Uiteindelijk moeten wij als ondernemers het proberen vol te houden. Ik leef hiervan en om mezelf niet te diep te schaden, moet ik het blijven proberen. Laten we hopen dat alle ondernemers het iets makkelijker gaan krijgen in de komende periode. Het is nu alleen werken, hopen en bidden voor betere dagen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!