‘Laat die avondklok zo voorlopig, we zijn op de goede weg’

Burgers blijken nauwelijks problemen te hebben met de ingestelde avond-lockdown

Het aantal dagelijkse Covid-19 besmettingen vertoont al een paar weken een dalende trend. Wordt het geen tijd de huidige ingestelde avondklok (van 21.00-05.00 uur) op te heffen of te veranderen naar bijvoorbeeld 00.00-05.00 uur? Of wellicht alleen in het weekend? 

Dagblad Suriname stelde deze vragen op haar Facebookpagina, waarna de reacties binnen stroomden. Het merendeel van de mensen die gereageerd hebben, staan achter de door de regering ingestelde avondklok.

Enkele willekeurig gekozen reacties zijn hieronder opgenomen.

‘Lockdown mag volledig opgeheven worden, zodat de bedrijven optimaal kunnen draaien’

Rasheena: ‘De meeste mensen die vinden dat een totale lockdown of een partiële lockdown van 21.00 uur tot en met 05.00 uur goed is, zijn mensen die het goed hebben en dus over een volle voorraadkast beschikken. Die denken alleen aan zichzelf. Ik stel de vraag weer: Wanneer de ‘average’ burger niet kan uitkomen met zijn/haar bezoldiging, hoe in hemelsnaam gaat zo’n burger zichzelf en gezin kunnen voorzien van gezonde voeding? Laten we niet vergeten dat de prijzen de lucht zijn ingegaan in alle sectoren in Suriname! Er wordt doodleuk gezegd ‘immuunsysteem boosten’, ‘goed en gezond eten’, maar kan iemand mij vertellen hoe dat mogelijk is met een salaris van SRD 1.500 per maand? Laat kip, maar zelfs de prijzen van groenten en fruit zijn de lucht ingegaan! Waar zijn we feitelijk mee bezig? Voor mij mag de lockdown volledig opgeheven worden, zodat de bedrijven optimaal kunnen draaien en iedereen die werkzaam is, zijn/haar volledige salaris kan ontvangen! Met de huidige lockdown krijg je toch nog positieve Covid-gevallen binnen en blijven er mensen koppig doen! Laten de bedrijven optimaal fungeren met inachtneming van de Covid-19 regels, zoals handen regelmatig wassen, 2 meter afstand houden, een mondkapje opdoen. Wat ook nog opmerkelijk is, is dat vele mensen mondkapjes van elkaar lenen; en dan wel gebruikte mondkapjes! Het bewustzijn onder de samenleving qua het besmettingsgevaar is duidelijk nog schaars.’

Sha vindt dat iedereen kan zien wat er in het buitenland gebeurt. ‘Een tweede golf zal heel zwaar voor het Surinaamse volk worden. Dus, liever blijft het voorlopig zo. Waar ik me wel druk om maak, is het onderwijs. Het niveau van ons onderwijs was al laag en nu wordt het erger. Kinderen gaan steeds achteruit. En wat ook heel veel problemen/zorgen met zich meebrengt, zijn de extra kosten voor de transport en oppas voor de kinderen. Kinderen van rijken en politici, die hebben het heel goed, want die studeren in het buitenland vanaf de basis al of zitten op een geweldige particuliere school’

Renu: ‘Het wordt tijd dat de avondklok aangepast wordt, natuurlijk met strengere controles.’

‘Ik zou maar nog even zo houden hoor. You’re not out of the woods yet!’, aldus Rachel.

Ajoeb: ‘Ik denk van 22.00 uur tot 4.00 uur zou goed zijn.’

Oesha’s mening: ‘President moet lockdown gewoon van 6.00 uur ‘s middags tot 5.00 uur ‘s ochtends brengen. Voor de winkeliers ook zelfde, zodat mensen niet kunnen hamsteren. Velen negeren Covid-regels, ook de avondklok. Daarom strenge regels en ook bij overtredingen boetes uitschrijven. Dan pas leren ze hun les.’

Shan: ‘Ze moeten 14 dagen lockdown zetten, dan weet men hoe ze zich moeten gedragen. Ze zijn koppig. Elke dag zie je mensen in groepen, ze nemen Covid-19 net als een grap.’

Jay pleit voor aan avondklok alleen in het weekend.

Angi: ‘Laten we niet te vroeg juichen. Door een sluimering kunnen we weer belanden in een volgende golf. De lockdown van 21.00 uur tot 05.00 uur mag ook zo blijven, want anders gaat men weer feesten alsof hun hoofd niet werkt. Ondanks die lockdown zit men toch te feesten.’

‘Lang leve onze goede nachtrust!’

Marilyn: ‘Laat die lockdown met rust. Voor het eerst kan de Surinaamse bevolking slapen zonder overvallen te worden door criminelen. Lang leve onze goede nachtrust.’

‘Voorlopig maatregelen precies zo laten, anders krijgen we straks in Suriname de poppen aan het dansen. Kijk wat er in Nederland en andere buurlanden gebeurt. Mensen, Covid-19 gaat echt nog niet weg…. is doorbijten..’, schrijft Sarda.

Anushka vindt de avondklok wel goed, ‘maar 9.00 uur is veel te krap’. ‘Vooral voor mensen die tot laat werken. Als het 10.00 of 11.00 uur zou zijn, is het wel beter.’

Ranjeeta: ‘We zijn al moe om zo gevangen te zijn. Laten we het een en ander toch normaliseren, want ik zie dat er niks mis is om de avondklok terug te draaien, maar de samenscholing moet dan wel gecontroleerd blijven.’

Jayanti: ‘Hier in Suriname kijkt men eerst wat de ander doet. Men kent hier geen eigen verantwoordelijkheid, de goede niet te na gesproken. Ik zou zeggen: gooi alles open, minder geklaag en kijk dan nu maar jezelf en draag verantwoordelijkheid!’

‘We zijn de avondklok al gewend’

Premila: ‘We zijn de avondklok al gewend. Mag zo blijven hoor. Eindelijk kunnen de ouders nu rustig slapen.’

Jayanti: ‘Het is goed dat het voorlopig zo blijft. Surinamers houden van feesten, dus liever niet.’

Ook van Ingrid mag ‘de lockdown tijd zo blijven’.

Rommy: ‘Bij versoepeling gaat het weer helemaal mis, zoals in Europa.’

Renanda stelt concreet voor: ‘Vrijdag, zaterdag, zondag 21.00 uur-05.00 uur en maandag tot en met donderdag 00.00 uur-05.00 uur.’

Uriel: ‘Voor mij kan het zo blijven: 21:00 – 05:00 uur, want men luistert gewoon niet.’

Ook Els vindt het zo goed, ‘9.00 naar 5.00 uur is prima’.

Shafina: ‘Is prima zo. Mag voorlopig zo blijven!’

‘Liever alleen in het weekend’

Urmila: ‘Liever alleen in het weekend. Verder moeten we wel voorzichtig blijven.’

Angel: ‘Dalende trend, ik zal maar voorzichtig zijn. Kijk naar de andere landen die nu te kampen hebben met een tweede golf. Waar men dacht om alles open te gooien. Sorry dat ik dit moet zeggen, de beleidsmakers hebben lak aan de regels, zij die juist het voorbeeld moeten geven, laat staan de kleine man. De regels moeten nageleefd worden, mondkapje, social distance, handhygiëne…… Lockdown kan het best van 22.00 tot 05.00 uur, dan slaapt Corona ook!’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: