Desi Bouterse: “Soso is overgebleven van soso lobi in de NDP”

“We hebben heel veel fouten gemaakt”

Volgens de voorzitter van de Nationale Democratische Partij, Desi Bouterse, zijn er veel fouten gemaakt door de NDP. “Van soso lobi is alleen soso over”, zei hij in een interview met ex-parlementariër Roché Hopkinson en Anushka Gopalrai, ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag. Desi Bouterse vierde op 13 oktober “op eigen manier” zijn verjaardag. Voormalig first lady Ingrid Bouterse-Waldring schreef dat op Facebook en bedankte eenieder voor de felicitaties.

“We hebben heel veel fouten gemaakt”

“Je blijft leren. Je ziet de mens, maar je kent hem niet. Dit zijn de lessen die Bouterse heeft geleerd in zijn leven.” De ex-president gaf verder in zijn interview met de twee prominenten van de NDP aan dat Suriname vrede heeft. “Dat is ons grootste exportproduct. Zaken die verkeerd zijn gegaan, moeten gecorrigeerd worden. We hebben heel veel fouten gemaakt. Nu moeten wij duidelijk erover praten. Waar nodig moeten wij de structuren aanpassen en de statuten aanpassen. Heel veel jongeren zullen de leiding overnemen. De ouderen zullen adviserende rollen vervullen. Van onze zijde zijn er fouten maken”, gaf Bouterse te kennen, maar het volk krijg wat zij verdient over de afgelopen verkiezingen.

Brandjes blussen binnen de NDP

“Ik ben niet bezig met de vp. Ik ben hun zetten aan het analyseren”, zei de voorzitter van de paarse partij over een vermeend schaakspel. Als je hard werkt, kun je alles bereiken. Bij de NDP staat de mens centraal en minderbedeelden in het centrum. “Het bewustzijn van de leden van dienstbaarheid en de missie moet weer op peil gebracht worden. Je had te veel ruzies onderling. Tot vervelens toe moest ik brandjes blussen. Soso lobi is weggevallen, soso was over. Je had mensen die verzot waren op posities en mek moni. Als de rotte appels niet worden afgestraft, kunnen we niet verder. De opschoning moet plaatsvinden. In de opdracht van ons is belangrijk dat we liefde moeten hebben. Ik zocht eenheid voor ons land”, zei Bouterse terugblikkend. “We leven in een gefragmenteerd land. We moeten doorgaan met wat Anton de Kom wilde: eenheid. We moeten doorgaan met het werk van de grote leiders.”

2 maal president

Desi Bouterse is de voorzitter en oprichter van de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij was de president van Suriname van 2010 tot 2020. Van 1980 tot 1987 was hij militair gezaghebber van Suriname na een militaire coup op 25 februari 1980. Op 19 juli 2010 werd Bouterse met 36 van de 50 parlementaire stemmen gekozen tot president van Suriname. Op 12 augustus 2010 werd Bouterse als zodanig geïnaugureerd in een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblée. In 2015 won zijn NDP de verkiezingen groots en werd hij op 12 augustus opnieuw geïnstalleerd als president van Suriname. In 2020 verloor zijn partij de verkiezingen en werd op 13 juli van het jaar zijn opvolger Chandrikapersad Santokhi als president verkozen. Op 16 juli 2020 deed Desi Bouterse afstand van het presidentschap en droeg de presidentiële sjerp over aan president Chandrikapersad Santokhi.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: