Het goudenjubileum van het CPI

De directeur van het CPI Heidy Yorks: “Wij zijn iedereen dankbaar die de afgelopen 50 jaar CPI hebben opgebouwd en tot heden draaiende gehouden! Wij ervaren ook onze downs, maar met de wil van de schepper hebben wij nog steeds een belangrijke plaats in onze Surinaamse samenleving.” Het instituut heeft de basis gelegd voor vele intellectuelen in onze maatschappij.”

Opgericht in 1970

Het CPI (Christelijke Pedagogisch Instituut) is in oktober 1970 van start gegaan met een Kweek-A-opleiding op het terrein van het Jeugdcentrum van de Evangelische Broedergemeente. Aan de Mgr. Wulfingstraat was de kweek-B en de hoofdakte was op een terrein van het Rooms Katholiek Bisdom gevestigd. Op 18 oktober 1977 werd het schooljaar begonnen in een nieuw gebouw aan de Nengrekopoestraat in het Ressort Rainville.

De Nieuwe Leerkracht

Het CPI is een professionele mbo-onderwijsinstelling, uitgaande van praktisch onderwijs en innovatie. Medewerkers en studenten werken samen in een krachtig bezield onderwijsinstrument, dat opleidt tot het diploma ‘De Nieuwe Leerkracht.’ Het instituut is gericht op vernieuwing en verbetering van het leraarsvak, de kwaliteit van leraren, goedleiderschap en goede organisatie.”

Vele zorgen

Suriname gaat gebukt onder vele zorgen, het CPI niet uitgezonderd. De economische en andere crises baren problemen. Het Coronavirus heeft het leven ontregeld. Het ligt in de bedoeling om het CPI-schooljaar 2020-2021 op 15 oktober aanstaande te beginnen. Honderden studenten zullen bij elkaar zijn.

Het Coronavirusspook

Directeur Yorks geeft aan dat er niet gegrapt wordt met de gezondheid van de pupillen. Zij en haar medewerkers doen er alles aan om in een veilige omgeving te onderwijzen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het instituut beschikt niet over voldoende middelen om het veiligheidsvraagstuk op te lossen. De school komt veel te kort, maar bovenal middelen om Covid-19 buiten de deur te houden. Er wordt maar over één lichaamsthermometer beschikt om honderden studenten te testen. Gehoopt wordt dat er vanuit de overheid en de samenleving wordt bijgesprongen om dit problematisch tekort te dekken.

HD

error: Kopiëren mag niet!