Al jaren jammeren bewoners over wateroverlast na regenval, maar er gebeurt niets

‘Men vindt op dit moment een brug belangrijker’ 

U, de burger, weet het. Bij al een beetje regenval lopen straten en percelen in Paramaribo onder water en dat al vele jaren. Grote doorgaande wegen staan bij de minste of geringste regenval onder water, denk aan bijvoorbeeld de Van ‘t Hogerhuysstraat. Maar er volgt geen constructieve oplossing. Het is een constant, jarenlang, terugkerend probleem. Heeft u vaak last van wateroverlast, zo ja, waar en is er ooit wat aan gedaan? Die vraag stelde Dagblad Suriname op haar Facebookpagina en al snel kwamen de eerste reacties binnen.

Enkele willekeurig gekozen reacties zijn hieronder opgenomen.

Nazia schrijft: ‘De Van ‘t Hogerhuysstraatloopt al 20 jaren onder water. Dat terwijl de rivier niet ver verwijderd ligt. De vorige regering heeft geprobeerd om dit op te lossen. Het is niet helemaal gelukt. Deze regering moet deskundigen uit Nederland halen om dit probleem op te lossen. De Nederlanders zijn daar heel goed in. En voor de rest om het te laten werken moeten vele Surinamers ook hun mentaliteit veranderen. Dus hun vuil (petflessen, plastic) niet op straat gooien.’

Roshan: ‘Wat mij opvalt, is dat de waterpompen vaak te laat worden aangezet. Er zou met data van de weersvoorspellingen gewerkt moeten worden om de kanalen in de regentijd leeg te pompen.’

Nima: ‘Gedeelte van de Ronaldlaan bij zware regenval. En heel veel percelen op Zorg en Hoop. Nooit iets aan gedaan.’

Nazia schrijft verder: ‘Ook de Marthastraat, Henrystraat en omgeving lopen vaak onder water. Zij die hoge auto’s rijden, hebben geen problemen, maar mensen met kleine auto’s wel. Dit is eigenlijk veroorzaakt door de bewoners van die omgeving. De regering heeft voor zover ik weet niets gedaan om dit probleem op te lossen.’

‘Het zou beter zijn om bij elk huis een brug te bouwen, want dat is het motto van deze regering’, aldus Anand.

‘De trenzen/kanalen in Noord zijn momenteel allemaal dicht begroeid.’

Djoemien: ‘Paramaribo-Noord ligt altijd onder water na een grote regenbui, dan praat ik over Tourtonne V. Maar, ik denk dat er meerdere delen zijn van Noord die onder water liggen na een grote regenbui. En de trenzen/kanalen in Noord zijn momenteel allemaal dicht begroeid. Gaarne een spoedige oplossing.’

Robin: ‘Dat hele rioolstelsel van Paramaribo is oud en zit overal verstopt. Dat is de reden waarom Groot Paramaribo onder water is bij een flinke regenbui. Om dit tafereel op te lossen is een Delta Plan nodig.’

Velda vraagt: ‘Kunnen ze, nu het droog, is alstublieft die rioolputten aan de Grote Combeweg tegenover SIV internaat schoonmaken?’

Aarti: ‘De Schietbaanweg loopt bij de kortste regenbuien onder water. De kolkenzuigers hebben gewerkt voor de verkiezingen in de buurt, maar dat mocht niet baten. Ik denk dat er dieper onderzocht moet worden hoe het komt dat de wegen hier zo snel onder lopen.’

Rashni: ‘Op de hoek van de Albertlaan, Jourilaan en de Ronaldlaan.’

‘Het te oude afvoersysteem kan de watercapaciteit niet meer aan’

Wilma: ‘Tja er wordt al jaren geroepen dat het aan de verouderde waterafvoer systemen ligt, maar tenslotte gebeurt er helemaal niets. Het te oude systeem kan de watercapaciteit niet meer aan. Maar bewoners kunnen zelf ook enigszins meehelpen door op te houden met allerlei afval in de goten te dumpen. Klagen zal geen oplossingen bieden. Eigen verantwoordelijkheid voor de leefomgeving kan helpen, samen met de overheid die met enige regelmaat de goten moeten ontdoen van waterplanten. Wie weet zullen op zekere dag kokers aangelegd worden die voldoen aan deze tijd.’

Reginia vraagt zich af of er is ‘gekeken naar een oplossing hiervoor’. ‘Eenieder weet wat er gebeurt in Suriname als het regent, zo ook de regeringsleiders die komen en gaan. Maar nee, op dit moment is een brug belangrijker.’

Patricia: ‘De Apoerastraat op het Tammengaproject. Dit project is al 50 jaar oud en de buizen zijn nooit vernieuwd geworden. Dit zorgt bij elke regenval voor inhammen die onder water lopen. Ik heb toevallig de Apoerastraat genoemd, omdat ik er woon, maar ook de andere straten lopen onder.’

Sientje: Morgenstond elk jaar. Van ‘t Hogerhuysstraat dichtbij de Surinamerivier is altijd onder water. Ook de markt, ook dichtbij van de rivier, enzovoorts, enzovoorts.’

Amby schrijft: ‘Eeuwig klagen mensen over straten, maar het zijn toch niet die ministers die rommel op straat komen gooien? Mensen vullen goten op, maar zetten geen kokers! OW moet beter gaan letten op de bermen.’

Lucia: ‘Mijn erf liep nooit onder. Nu wel, vanaf de straat is gerenoveerd. De straat is wel heel mooi geworden. Nu struggle ik wel met mijn erf. Zorg en Hoop.’

Reina: ‘Dieterstraat. Waar oud-president Venetiaan ook woont. Twee keer president geweest, maar aangezien zijn gedeelte niet onderloopt, kan het hem niets schelen. Vaak gebeld naar OW, nooit een daad gemerkt.’

error: Kopiëren mag niet!