Guyana heeft luchtruim geopend voor internationaal verkeer

Passagiers moeten mogelijk uren wachten op Covid-testresultaten

De twee internationale luchthavens van het van buurland Guyana zijn gisteren opengesteld voor verkeer. De eerste vlucht van Caribbean Airlines wordt verwacht rond 19 oktober. Inkomende passagiers moeten negatieve Covid-19 testresultaten, niet ouder dan 72 uur, overleggen en zullen aan een tweede PCR-test worden onderworpen. Waarschijnlijk zullen passagiers ongeveer 4 uur op de luchthavens moeten wachten, voordat ze hun resultaten ontvangen.

“We hebben onze tijd genomen”

De Guyanese president dr.Irfaan Ali is ervan overtuigd dat het land klaar en bereid is om veilig en op een manier te opereren, dat de invoer van Covid-19-gevallen minimaliseert. Lokale autoriteiten zijn genoodzaakt de internationale luchthavens te heropenen voor commercieel reizen, vanwege groeiende economische problemen. Het land zal binnenkort een aantal commerciële vluchten zien ‘landen’, maar er zijn strikte richtlijnen waaraan moet worden voldaan, zei president Ali. “Net als de rest van de wereld zijn we binnengekomen, een nieuwe manier van internationaal reizen. We hebben onze tijd genomen om het professioneel en correct te doen. ” Guyana en de rest van de wereld worden nog steeds bedreigd door de Covid-19-pandemie, en hoewel mensen zich moeten aanpassen aan de ‘nieuwe manier van leven’, verzekerde Ali dat zijn regering alles doet wat binnen haar mogelijkheden ligt en met de hulp van de internationale gemeenschap om het onder controle te krijgen. “In de tussentijd moeten we onze economie kunnen laten functioneren en groeien. We moeten ons land weer aan het werk kunnen krijgen”, zei de Guyanese president.

Luchthavens gesloten sinds maart

De twee internationale luchthavens van Guyana zijn sinds 18 maart middernacht gesloten voor inkomende commerciële internationale vluchten, nadat Guyana op 11 maart zijn eerste Covid-19-zaak had geregistreerd. De sluiting van de luchthavens was aanvankelijk gepland voor een periode van 2 weken. Naarmate de gevallen van Covid-19 in het land toenamen, werden de sluitingen echter verder verlengd. Maar de groeiende vraag naar reizen en de dringende economische beperkingen, veroorzaakt door deze ziekte en de noodzakelijke inperkingsmaatregelen, hebben het land ertoe aangezet om beslissende maatregelen te nemen, wat volgens internationale rapporten niet ongekend zijn te midden van de wereldwijde pandemie.

Commerciële vluchten 

Eastern Airlines, die de afgelopen maanden repatriëringsvluchten heeft uitgevoerd naar Guyana, zal naar verwachting vandaag een routine reis maken van Miami naar Guyana, maar zelfs deze luchtvaartmaatschappij zal zich aan de nieuwe richtlijnen moeten houden. “De heropening van de luchthavens heeft de luchtvaartmaatschappijen de indicatie gegeven om te beginnen met het opstellen van hun dienstregelingen, zodat ze kunnen terugkeren naar Guyana. Onlangs werd gemeld dat American Airlines, Copa Airlines en Caribbean Airlines hadden aangegeven dat ze van plan waren de activiteiten te hervatten. In augustus werd gemeld dat de regering van Guyana meer dan 2.000 Guyanezen, inclusief studenten, naar huis had gebracht, die in het buitenland waren gestrand als gevolg van de sluiting van luchthavens, in een poging de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Zonder goedgekeurde genezing of speciale behandeling voor Covid-19 zijn de Guyanese autoriteiten sterk afhankelijk van preventieve maatregelen om de verspreiding van deze ziekte te stoppen.

Het is onduidelijk wanneer de Surinaamse autoriteiten het luchtruim zullen openen voor vluchten uit de regio. Momenteel zijn er alleen vluchten toegestaan uit Nederland. KLM vliegt 2 maal per week en de SLM een keer per week op de route Paramaribo-Amsterdam vice versa.

error: Kopiëren mag niet!