Desi Bouterse vandaag 75 jaar

Desi Bouterse, de voorzitter en oprichter van de Nationale Democratische Partij (NDP), viert vandaag zijn 75ste verjaardag. Desiré Delano (Desi) Bouterse werd op 13 oktober 1945 te Domburg geboren. Hij was de president van Suriname van 2010 tot 2020. Van 1980 tot 1987 was hij militair gezaghebber van Suriname na een militaire coup op 25 februari 1980.

2 maal president
Op 19 juli 2010 werd Bouterse met 36 van de 50 parlementaire stemmen gekozen tot president van Suriname. Op 12 augustus 2010 werd Bouterse als zodanig geïnaugureerd in een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblée. In 2015 won zijn NDP, de verkiezingen groots en werd hij op 12 augustus opnieuw geïnstalleerd als president van Suriname. In 2020 verloor zijn partij de verkiezingen en werd op 13 juli van het jaar zijn opvolger Chan Santokhi als president verkozen. Op 16 juli deed Desi Bouterse afstand van het presidentschap en droeg de presidentiële sjerp over aan President Chan Santokhi.

Bouterse is een van de meest invloedrijkste personen in de na-onafhankelijkheids geschiedenis van ons land. Momenteel wacht Bouterse op de behandeling van zijn verzet tegen het vonnis van de Krijgsraad. Bouterse werd eind November vorig jaar door de Surinaamse Krijgsraad veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn aandeel bij de moorden op 15 personen in december 1980. Bouterse is gehuwd met Ingrid Bouterse-Waldring en verblijft al jaren te Paramaribo-Noord.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: