Artiest Johan Michel Zebeda al 35 jaar geleden heengegaan

Het was zaterdag 10 oktober precies 35 jaar geleden dat de artiest Johan Michel Zebeda is heengegaan. Dagblad Suriname verkreeg informatie van Naks dat deze artiest ook een plek in hun iconen kalender. Hij wordt hierbij alsvolgt omschreven. “Als kind al had Johan Michel Zebeda interesse voor kawinamuziek. Als twaalfjarige bespeelde hij de drums, terwijl hij zowel de voorzang als de ‘piki’ deed bij een lied. Hij zei geïnspireerd te zijn door de zangstijl van de populaire kawinazanger Big Jones. Tussen 1970 en 1980 werd Zebeda populair na het uitbrengen van zijn langspeelplaat ‘Tantiri a no dong’, die met steun van NAKS werd gerealiseerd. Het veelbesproken nummer ‘Lena fu Maka Olo’ stond nummer 1 op de Surinaamse hitlijst. Samen met NAKS trad hij op in Europa, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Zijn grote bijdrage aan NAKS was de overdracht van zijn kennis van kawina- en wintimuziek aan jongeren. In 1980 trad hij in dienst van het Ministerie van Cultuur, waar hij fungeerde als gids binnen de studieprojecten op het gebied van de Afro-Surinaamse cultuur. Daarnaast gaf hij kawinalessen aan jongeren in en rond Paramaribo. Zebeda stond aan de wieg van de populaire muziekformatie Sukru Sani. Hij organiseerde in 1983 een cursus kawina- en wintidrums en liep wintiprey af om de wintimuziek op een geluidsdrager vast te leggen”.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!