VES-voorzitter wijst op belang van prioriteiten stellen

De voorzitter van Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, zegt dat de overeenkomst voor het ‘Zanderijproject’ al is gesloten. Het is in de laatste week de begroting ‘binnengeslopen’, merkt de voorzitter van de VES op. De begroting werd op 29 september ingediend voor het dienstjaar 2020-2021 en kwam in het concept niet voor. Het project om de luchthaven mooier te maken, zal 3 miljard SRD kosten. Ramautarsingh stelt vraagtekens bij de noodzaak van het mooier maken van de luchthaven op dit moment. “Dit is niet per ongeluk op de begroting beland”, merkt de VES-voorzitter verder op. Hij wijst op de belangen die spelen. “We zullen via het parlement vragen dat dit zo snel mogelijk weer teniet wordt gedaan, want dit is nou precies wat ook voorkwam bij de vorige regering. Als je een tekort van 12 miljard SRD aan geleend kapitaal hebt, dan kan je die 3 miljard schrappen omdat dit al aardig helpt in de goede richting.” Ramautarsing legt uit dat De Nationale Assemblee (DNA) nog wijzigingen kan aanbrengen.


Covid-lening

Ten aanzien van de Covid-lening merkt Ramautarsingh op dat deze lening is bedoeld om de nood te helpen lenigen. Vanwege het belang om het volk te beschermen, is er goedkeuring door het parlement verleend. “Als het niet via de Centrale Bank kan, zou er ook geld kunnen worden gedrukt.” De topper wijst op het gevolg van de 1.5 miljard, die in de samenleving zal zorgen voor de behoefte om producten te willen kopen. De producten zullen geïmporteerd moeten worden wat de vraag naar US Dollars zal doen aanwakkeren, waardoor de prijzen in de winkels weer zullen stijgen. Dit noemt men inflatoire financiering. Het veroorzaakt prijsstijgingen in de winkel. Voor Ramautarsingh is het belangrijk om prioriteiten te stellen door de zaken die voor extra uitgaven zorgen, op te lossen. “De verspillingen, de verwenstructuren, de overtollige ambtenaren, de overtollige auto’s moeten gestopt worden.” De voorzitter van de VES licht verder toe dat ook subsidies aan de welgestelden aangepakt moet worden. “Zij mogen wat meer betalen voor hun stroom, water en ziekenfonds; dat is solidariteit”, zegt Ramautarsingh.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: