Vicepresident Brunswijk in Nickerie: ‘Vissers, houdt u aan wet- en regelgeving’

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft zaterdag in Nickerie vissers gevraagd zich te houden aan wet- en regelgeving. Tijdens het bezoek van de regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft de Coöperatie Vissers Nickerie (CVN) enkele problemen waarmee zij kampt ter sprake gebracht. 

Vicepresident Brunswijk zei, dat de regering voor alle sectoren een oplossing gaat zoeken. Hij wees erop dat eerder op de dag ook bacovenbedrijf FAI was bezocht. Het bedrijf zit in zwaar weer, maar de regering werkt aan een oplossing, aldus de vicepresident, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname. ‘De regering gaat ook kijken naar wat het beste is voor de visserijsector.

Tegelijkertijd stelde Brunswijk, dat indien de sector gesubsidieerd moet worden, de regering en het land dan geen verlies moeten lijden doordat vis wordt gesmokkeld naar onder meer buurland Guyana. ‘We willen productie hebben en de exportkwaliteit verhogen.’

Hij wees ook op het feit, dat de steiger in deplorabele staat is. De regering gaat aan de infrastructuur werken en die naar acceptabele internationale standaarden brengen. Brunswijk vroeg de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor een ietwat soepele benadering naar de vissers, maar riep de sector dus ook op zich aan wet- en regelgeving te houden.

President Santokhi gaf aan de minister van LVV de opdracht te onderzoeken hoe het mogelijk is, dat een stukje grond dat de coöperatie toekwam, een andere bestemming heeft gekregen. ‘Als dit op een onjuiste wijze is gebeurd dan moet onmiddellijk worden ingetrokken. Ook moet het ministerie de sector gaan reguleren. Er moet een registratiesysteem komen. Alle gevangen vis moet in Suriname afgezet worden en de Surinaamse economie ten goede komen.’ 

Er is ook over deze sector gesproken tijdens het bezoek van de president aan Guyana. De Guyanese vissers moeten ook verdienen, maar het mag niet zo zijn dat Suriname niets verdient aan haar hulpbronnen.

Het standpunt van de regering is dat alle hulpbronnen van Suriname aan het Surinaamse volk behoren. 

De president zei ook, dat veel landen zich hebben verplicht hun wateren te beschermen tegen overbevissing. Suriname doet haar best hiervoor, maar krijgt nul op het rekest: ‘nul cent en nul vis’.

Het staatshoofd vroeg de coöperatie ondersteuning en zich in te zetten voor een eigen bedrijf, zoals een visrokerij of een visverwerkingsbedrijf, om maximaal te verdienen. Hij wees erop dat er samenwerkingen zijn met internationale organisaties bij wie Suriname voor steun aan de visserijsector terecht kan. De sector kan de regio voorzien van vis.

error: Kopiëren mag niet!