Quick Scan Team binnen politiekorps om korps door te lichten

‘Alle opsporings-, controle- en veiligheidsdiensten zullen worden doorgelicht en weer integer, professioneel en dienstbaar gemaakt worden voor de samenleving. Het politiekorps wordt gestroomlijnd voor een slagvaardiger optreden. We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude. Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst.’ Dit zijn woorden van president Chandrikapersad Santokhi, uitgesproken in zijn jaarrede.

Volgens minister Kenneth Amoksi van Justitie Politie is er niet echt sprake van een reorganisatie binnen het Korps Politie Suriname. ‘Het is eigenlijk een on going activiteit, er zijn altijd wisselingen in het korps. Wel is er nu een Quick Scan Team om het korps door te lichten’, aldus de minister in gesprek met Dagblad Suriname. Op de vraag of de elite politie-eenheid Faya Blo nog bestaat, moest Amoksi vooralsnog het antwoord schuldig blijven en naar de status ervan gaan informeren.

De Faya Blo, bestaande uit agenten en militairen, werd vooral ingezet bij de aanhouding van voornamelijk vuurwapengevaarlijke criminelen. In 2015 waren er geruchten dat die zou zijn opgeheven vanwege een schietincident medio januari dat jaar in de Ruthlaan te Uitvlugt in Paramaribo, waarbij een 16-jarige jongen door een militair van de eenheid werd doodgeschoten. De schietpartij zou de bekende druppel zijn geweest voor toenmalig korpschef Humphrey Tjin Liep Shie om de eenheid op te heffen. Drie jaar eerder waren bij een optreden van Faya Blo vier ongewapende verdachten om het leven gekomen door kogels van deze speciale eenheid. Een auto werd doorzeefd, waarin vermoedelijk leden van een bende zaten, die een juwelierszaak in de Maretraite Mall hadden beroofd. Ook deed het verhaal op bepaald een moment de ronde dat de eenheid zou zijn opgegaan in de Observatie Unit van het Arrestatieteam, het zogenoemde A-Team. Ook zou een ‘evaluatieproces’ zijn ingezet. Maar na 2015 bleef het stil rond de zogenoemde elite eenheid en zoemden allerlei berichten rond over de vraag of die eenheid nog bestond. Niemand bleek in staat om helderheid te verschaffen.

Begin juni van dit jaar dook de naam Faya Blo plotseling weer even op in een berichtgeving over de zelfmoord van een militair te Kwatta. De man zou lid zijn geweest van Faya Blo.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: