Articulatie

Binnen enkele dagen gaan de schooldeuren wederom open. Als ouder zijn er veel vragen over het nieuwe schooljaar onder nieuwe omstandigheden. Recentelijk heb ik uit een  mediabron mogen vernomen dat  onze kinderen, de leerlingen, tot 12 jaar geen mond-en neusbedekking hoeven op te doen. De aangegeven reden is articulatie.

Articuleren of besmetten

Als ouder begrijp ik dat articulatie een heel belangrijk onderdeel is van het onderwijs, maar is het verantwoord om het als reden te gebruiken voor het niet bedekken van de mond en of neus? Daarom is het goed als er wordt gewogen en overwogen. Als de leerlingen hun mond-en neusbedekking niet op hebben, bestaat de kans er dat er besmettingen kunnen plaatsvinden. Het is toch logisch dat de besmette kinderen ook in de huiselijke sfeer personen kunnen besmetten. Kijken we naar de Surinaamse situatie, dan bestaan de gezinnen ook nog uit grootouders en andere risicogroepen. Hoe is er hierover nagedacht dan en wat weegt zwaarder?

Intussen weten we ook dat mensen en ook kinderen asymptomatisch kunnen zijn. Daarom biedt het meten van de temperatuur op de scholen geen garantie dat dat ze niet besmet zijn. Immers, je kunt besmet zijn en geen koorts hebben.  Ik neem aan dat de leraren wel hun mond-en neusbedekking op moeten hebben. Maar juiste articulatie begint bij hun. Hoe zullen zij het onderdeel dan overdragen?

Zullen we dan ‘articulatie’ gebruiken om de leerlingen geen mond-of neusbedekking te verplichten of kunnen we beter gaan werken aan een creatieve manier om de leerling te laten articuleren. Trouwens, veel logopedisten, ook internationaal, maken gebruik van digitale kanalen om kinderen te begeleiden.
Langzaam is het gelukt om deze ziekte onder controle te krijgen. Door ondoordachte maatregelen kan er een derde golf van besmettingen plaatsvinden.

Verzoek

Verder wil ik ook gebruikmaken van de gelegenheid om een andere onderwijskwestie onder uw aandacht te brengen. De financiële situatie in Suriname is allesbehalve rooskleurig. Levensonderhoud is duurder. Door de coronacrisis moeten ook de burgers zich extra inspannen. Voor zowel onderwijsgevenden als onderwijsgenietenden brengt dit schooljaar extra kosten met zich mee. We gaan meer betalen voor internet en pc/laptop die vaak veel meer kosten dan een maandsalaris van een gemiddelde burger (en ook de leraar).  Daarom verzoek ik de beleidsmakers om het internet voor voor zowel onderwijsgevenden als onderwijsgenietenden betaalbaar te houden. Het gebruik van internet is niet meer weg te denken in het onderwijs. Door de pandemie waarin de wereld nu verkeert, is het gebruik noodzakelijker geworden. Een idee is dat met een verklaring van de school de leerlingen, studenten en onderwijsgevenden in aanmerking kunnen komen voor een bepaald hoveelheid MB, afhankelijk van de behoefte op een bepaald niveau.

Ik begrijp dat het bovenstaande geen gemakkelijke taak is om te implementeren, maar waar een wil is, is een weg.

Met vriendelijke groeten,

Nasser Dahoe,

Een bezorgde ouder

error: Kopiëren mag niet!