Suriname moet in oktober US$ 28 miljoen aflossen aan Oppenheimer

“Er zal weer een dollarfaciliteit gezocht moeten worden”

Suriname moet in oktober US$ 28 miljoen aflossen aan Oppenheimer. De rente en aflossing van de lening van US$ 125 miljoen bij Oppenheimer is een zware klus daar de verdiencapaciteit van het land veel te wensen overlaat. Indien die US$ 28 miljoen wederom niet tijdig betaalt wordt, zal dit resulteren in een default rating door de internationale ratingbureaus. De VES-voorzitter Winston Ramautarsing verwacht echter niet dat de huidige regering dit zover zal laten komen. In gesprek met Dagblad Suriname geeft hij aan dat elke lening tot nu toe afgelost is met een herfinanciering. “Er zal dus weer een dollarfaciliteit gezocht worden. Het wordt geen herschikking maar een herfinanciering. Dit betekent dat de schuld alleen maar hoger wordt. Per maand is het tekort al US$ 300 tot 400 miljoen.”

Naar zeggen van Ramautarsing heeft een herfinanciering van de US$ 28 miljoen op korte termijn geen inflatoire werking, op lange termijn is het wel funest. “Als het monetair gefinancierd wordt, zal het wel inflatoire werken. Als de overheid geld leent, halen ze geld uit de samenleving weg, maar als ze monetair financieren wordt er nieuw geld gedrukt en dat wil zeggen dat het direct inflatoir gaat werken wat te merken zal zijn in de wisselkoers en de prijzen in de winkels.” De herfinanciering heeft overigens geen effect op de koersunificatie die eveneens in oktober plaatsvindt. De koersunificatie is slechts een officiële aanpassing van de bankkoers die volgens CBvS nog op SRD 7.52 gesteld is voor de US$. Internationaal zijn er 2 wisselkoerssystemen: vaste en flexibele wisselkoersen. De vaste wisselkoers wordt vastgesteld door de monetaire autoriteiten (CBvS). Ramautarsing geeft aan dat het staatsbesluit van 1994 met betrekking tot de wisselkoersen aangeeft dat Suriname een flexibele wisselkoers heeft en geen vaste wisselkoers, waarbij de koers tot stand komt door vraag en aanbod. “Maar sinds 2016 heeft men de koers vastgehouden op SRD 7.52. Het gevaar van een vaste wisselkoers is dat als je niet genoeg US$ hebt tegen een vaste koers er lege rekken in de winkels kunnen ontstaan want de importeurs mogen buiten geen US$ zoeken. Dat is al gebleken in de jaren ’80 en ’90”, aldus de VES-voorzitter.

error: Kopiëren mag niet!