Burger vindt dat overheid controle van prijzen in winkels moet opvoeren

Het is al vele maanden te horen in de samenleving: de regering moet de controle van productprijzen in de winkels opvoeren. Het lijkt erop dat winkeliers a la dol prijzen verhogen en daarenboven betaal je voor een product in de ene winkel ook nog eens meer dan in een andere winkel. Het regent reacties van mensen op Facebook op de vraag of de overheid wel voldoende doet om de prijzen te controleren. Over het algemeen is kort gezegd het meest gegeven antwoord: ‘Nee!’.  Hieronder een willekeurig overzicht van de vele tientallen reacties. Volgens Raijsrie worden alleen bepaalde producten gecontroleerd. ‘Zeg maar de eerste levensbehoeften. Terwijl die Chinezen van alles verhogen, zelfs BOP. Ik bedoel, doe een check op alle dingen in de winkel.’ Steven wijst op de prijs van cement: ‘Stijgt hoger dan een vlieger’.  


‘Nee, ze controleren het helemaal niet goed’, zegt Anita. ‘Wat kunnen de winkeliers ook doen, wanneer de koers zo hoog is en de handelaren de goederen zo duur aan hun verkopen? Deze regering wil de koers omhoog brengen, benzineprijs laten stijgen, bijna de helft van onze salarissen inhouden. Hoe verder? Hoe ga je nu je huishoudens draaien wanneer je vaste lasten hoger zijn dan je inkomen? Hoe ga je goedkope levensmiddelen kopen als alles omhoog gaat en je salaris niet genoeg is. Deze regering wil toveren (…).’

Gerold stelt dat het ministerie van Handel en Industrie/Economische Controle Dienst de prijscontrole stukken makkelijker en effectiever kan maken door de officiële richtprijzen van essentiële goederen duidelijk zichtbaar in elke winkel aan te plakken en op haar website te posten. ‘Geen enkele prijs wordt voldoende gecontroleerd, vandaag zie je dat de prijs van een bepaald product SRD 20 is, over 2-3 dagen is de prijs gestegen naar SRD 23. Dit is onkan. De overheid moet dit aanpakken!!!’, reageert een burger.

Ramdath: ‘Dat is de grootste zwakte van elke regering, van de huidige ook. Ze hebben alle tools ter beschikking. Hoe is het in Godsnaam mogelijk dat een pak cement van de ene op de andere dag van SRD 95 naar SRD 135 en dan SRD 160 kan stijgen? In deze moet de regering hard toeslaan ten aanzien van prijscontroles.’

‘Ressortraad- en districtsraadsleden trainen en inzetten als prijscontroleurs’ 

‘De ressortraad- en districtsraadsleden trainen en inzetten als prijscontroleurs en ook de ambtenaren van de verschillende ministeries die door de vorige regering aangenomen waren voor zogenaamde dienstbetrekkingen, kunnen ook nuttig hun krachten hierbij verlenen’, schrijft Aruna. 


Reshma vindt de ‘prijzen moordend’. ‘Hoe moeten ouders straks schoolspullen kopen? Covid valt nog mee, maar de hoge prijzen in de winkels zijn erger. Die doodt elke Surinamer.’

‘Absoluut niet. Prijzen van haast alle producten zijn de lucht in gestegen’, schrijft Jacey, en vervolgt: ‘Levensmiddelen, elektronica, meubels, bouwmaterialen. Het is vreselijk. Handelaren en winkeliers zijn samen met de koers helemaal dolgedraaid. Prijzen worden dagelijks verhoogd. Als dingen zo door gaan, ben ik bang dat we echt serieus zullen pinaren.’

Ook Guno vindt de ‘prijzen in de winkel moordend’. ‘Vanochtend koffie gekocht voor SRD 100, nu vanmiddag SRD 125.’ Roberto schrijft: ‘Koop ik vanmorgen een pakje tegellijm voor SRD 60 en kost hetzelfde product nog geen 4 uren later SRD 67.50’.

‘Net als hoe Fernandes consumentenprijzen bekend maakt, moet dat ook voor alle basis levensmiddelen gedaan worden’, vindt Nomah.


‘Waar gaan we naar toe?’

Rosita: ‘Salaris is minder geworden en de prijzen in de winkels stijgen en stijgen. Waar gaan we naar toe?’ Faria stelt dat de winkeliers misbruik maken van de situatie en aan het overdrijven zijn. ‘De overheid zou er echt paal en perk moeten stellen. Dit kan echt niet. Alle voorraad wat men had, is voor de tijd van benzineprijsverhoging en/of koersaanpassing. Als de benzineprijs of de koers omlaag gaat, brengen de winkeliers de prijzen van hun producten niet omlaag. Maar verhogen doen ze heel rap. Dit is echt uitmelken van de bevolking.’


‘De overheid moet niet de prijzen controleren, ze moeten de stijgende koers controleren. Als ze zelf de koers naar 14 bijstellen, wat verwacht je van de prijzen in de winkels?’, is de vraag van Wierash. 

Nastasja vraagt aandacht van de regering. ‘Kan die ook iets doen tegen de verhoogde prijs van Nutrilon? Is ook eerste levensbehoefte van baby’s en peuters!!!’

Monalisa schrijft: ‘Surinamers kunnen veel verdragen. Maar 1 ding wat wij niet aankunnen, is geen eten op tafel kunnen zetten, vooral als je zo hard werkt. Nee boi, we gaan letterlijk dood van de prijzen. En de arme bevolking piekert met de dag meer.’

Willy vindt, zoals velen, dat de overheid ‘absoluut niet aan prijscontrole’ doet. ‘Gisteren heb ik hetzelfde merk hondenvoer dat een week geleden SRD 75 kostte in 1 winkel gezien voor SRD 120 en in een andere voor SRD 90. Prijzen worden gewoon aangepast en niemand die er wat aan doet.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: