Burgers over onderhoud van voertuigen: “Het is gewoon moordend”

Het onderhouden van een auto of bromfiets is met de huidige economische situatie in het land vaak onmogelijk. “Toch moet het op een of andere manier worden gedaan”, zegt de taxichauffeur Richenel aan de krant. Richenel  vertelt dat hij gisteren is geschrokken toen hij bij een autobandenzaak te horen kreeg dat twee van de voorste banden van zijn auto vervangen moesten worden, omdat deze uitgedroogd en krom zijn. Voor tweedehandse banden moest hij SRD 250 per band betalen en voor beide banden in totaal SRD 500. “Het is gewoon moordend. Nog geen twee jaren terug kocht ik brandnieuwe banden voor mijn auto voor ongeveer hetzelfde bedrag. Bij navraag blijkt dat een nieuwe band dichtbij de SRD 1.000 per stuk kost of ongeveer USD 50. Met de dollarkoers is dat bijna onbetaalbaar, omdat ik nu in één klap dan SRD 2.000 voor twee banden zou moeten betalen. Dat is in feite mijn hele taxiwinst voor de hele maand”, zegt de taxichauffeur. Een andere autobestuurder vertelt dat hij al geruime tijd de waterpomp van zijn auto moet laten vervangen, maar dat dit enkele honderd SRD’s gaat kosten. “Aangezien mi no abi a moni dati ete, moet ik wekelijks een gallon coolant kopen. Iets dat een jaar terug nog SRD 10 kostte, kost nu dan SRD 40. Mek den mang saka a koers yere, want so yu ne seti neks”, zegt deze autobestuurder.

Een andere automobilist geeft aan dat hij ongeveer vier maanden terug vier tweedehandse banden voor zijn auto heeft gekocht, maar nu blijkt dat al twee van ze aan vervanging toe zijn. “Ik dacht in eerste instantie dat de twee voorste banden gebalanceerd moesten worden, dus ging ik naar een bandenservice. Het waren de werknemers van dat bedrijf die mij vertelden dat de banden uitgedroogd en krom zijn. Dus in feite voel ik me ook genept door de persoon bij wie ik deze banden heb gekocht. Maar nu kan ik daartegen niets doen. Het is andere banden kopen of de auto in de garage laten. Zo door blijven rijden is een gevaar voor zowel mij als andere deelnemers in het verkeer”, aldus de automobilist.

TM

error: Kopiëren mag niet!