Wat vindt u, de burger? ‘Protestmanifestatie ‘Pakkitow’ was te vroeg’

‘Het is te vroeg om te gaan demonstreren’


De protestmanifestatie van Stephano ‘Pakkitow’ Biervliet tegen de verhoogde brandstofprijzen vrijdagochtend op het Onafhankelijkheidsplein is uitgedraaid op een flop. Amper een demonstrant te zien en de organisator kwam zelf(s) te laat opdagen. Maar was dat niet te verwachten?  Was het niet wat te vroeg om al de straat op te gaan, terwijl de regering Santokhi-Brunswijk pas twee maanden in touw is om de door de regering Bouterse achtergelaten financiële puinhoop op te lossen? Deze vraag stelde Dagblad Suriname op haar Facebookpagina en het leidde meteen tot tientallen reacties.


Uit het merendeel van de reacties blijkt dat veel burgers vinden dat het protest te vroeg was en dat de huidige regering de tijd moet worden gegund om uit de door de regering Bouterse achtergelaten puinhoop te kruipen. Dat gaat nu eenmaal niet van de ene op de andere dag. Dat vergt tijd, veel tijd. Hieronder een willekeurige selectie uit de vele reacties.


‘Laat de pres zijn werk doen’

Komal: ‘Voor Bouterse duurde het 10 jaren om dit land te vernietigen en dan willen ‘bepaalde figuren’’ dat president Chan dit land moet redden binnen 2 maanden, nog erbij met een lege kas. Laat de pres zijn werk doen! W’o set eng!’ 

Ook Shan vindt het ‘nog te vroeg om te protesteren. We moeten deze regering de kans geven om zijn werk te doen. Ik heb het ook zwaar met de verhoogde prijzen van benzine en levensmiddelen. Maar ik heb hoop dat het goed komt.’

Cas schrijft dat Stephano Biervliet kletst en meer bier moet gaan drinken. ‘Deze regering moet je minimaal 2 tot 3 jaren geven om te herstellen en als er geen oplossing komt, dan pas zou men een protestactie kunnen uitvoeren. Big-up Pakito, maar more love voor Chan.’ 

Anne: ‘Het is te vroeg om te protesteren. Ik hoop wel dat de president hieruit heeft geleerd beter te communiceren met het volk. We kijken uit naar verandering. We horen steeds dat wij de buikriem strak moeten trekken. Wanneer er eindelijk stabiliteit komt, zijn er weer stropers die het weer bossen. Daarom moet je het volk voldoende informeren en controles uitoefenen.’

Berto laat in zijn reactie blijken het te vroeg te vinden voor een actie. ‘Maar, hij is goed kritisch, dat moet elke Surinamer zijn..’


‘In twee maanden kan men niet heel wat doen’

Wani: ‘In twee maanden kan men niet heel wat doen, dat is te begrijpen, maar verneder het arme volk niet door brandstofprijzen te verhogen. Hier worden vooral de landbouwers (Nickerie) de dupe van. Nu is het de oogstperiode en als de brandstofprijs blijft stijgen, dan worden ze alleen benadeeld.’

Fredrik heeft respect voor Biervliet. ‘Met deze actie houdt hij iedereen van hoog tot laag alert’.

‘Alhoewel het zijn democratisch recht, is vind ik het veel te vroeg om te protesteren, omdat de regering al is geweest met een toespraak. Hij verliest zodoende kwaliteit… Niet alles is fout wat hij aanhaalt, maar zijn wakamang houding kan hij thuislaten’, aldus Vishal.


Satjanand heeft een kritische toon in zijn reactie: ‘Pakkitow en Piqué hebben mensen opgeroepen. Ze hadden geen gezamenlijke agenda. Ieder hun eigen agenda. Geen eenheid in gedachte, daarmee kan je geen mensen mobiliseren. Ze konden het nut van de protest niet duidelijk etaleren.’

Raghoe schaart zich achter velen, die vinden dat het ‘nog te vroeg’ is om te protesteren. ‘Die puinhoop van 10 jaren opruimen, is geen makkie. Pres gaat dit land redden. Laat hij rustig zijn werk doen.’

Iwan: ‘Het gaat in deze niet om het protesteren, maar een duidelijk signaal geven aan de regering dat ze rekening moet en zal houden met zij die onder de armoedegrens leven. Wij willen meewerken of bijdragen, maar laat het er geleidelijk aan toe gaan, want wanneer de arme burger skeer is, hebben de hoge pieten nog behoorlijk veel in hun portemonnee en dat vind ik oneerlijk. Tegenwoordig wil iedereen assembleelid worden, daar men weet dat er daar geld te verdienen is. Eigen belang dus.’


‘Wat je 10 jaar lang kapot hebt gemaakt, kun je niet in 2 maanden opbouwen’

Andi stelt dat Pakittow nu als een verwend kind doet. ‘Papa heeft alle geld opgemaakt. Nu is er geen inkomen en zoveel schulden en gaat hij voetstampen en zeuren. We weten allemaal dat er moeilijke tijden zouden komen. Afgelopen 10 jaar heeft iedereen zijn smoel gehouden en mocht Bouta doen wat hij wilde. Nu zitten we allemaal met de gebakken peren en gilt iedereen om alles. We moeten ook beseffen dat wij als volk hebben meegeholpen om dit probleem te creëren. Het volk heeft Bouta en zijn rovers aan de macht gezet, 10 jaar lang. En nu heeft niemand geduld. Niet zeuren mensen. Wat je 10 jaar lang kapot hebt gemaakt, kun je niet in 2 maanden opbouwen.’

Dhiraj: ‘Pakittow is floppietow nu. Dit was te verwachten. Want hij begrijpt pres Chan helemaal niet.’

Sherida schrijft in haar redactie: ‘Ondanks dat, heb ik nog steeds heel veel respect voor de heer Pakittow Stephano Biervliet, want als het hem zou lukken, zouden ‘ze’ anders piepen. In elk geval het is een ‘sein’ naar de regering toe. Wij volwassenen kunnen de riemen strakker trekken…, maar kinderen niet, letterlijk!!’

Ryan: ‘Naarmate hij volwassen wordt, zal hij ook leren om minder impulsief te zijn. Zijn verwachting dat zulke acties hem een beter resultaat geven in 2025 is ook verkeerd.’

Edje: ‘Pakkitow, ga slapen hoor. Je weet duidelijk niks van de economie. Die koers was al lang boven de 15. Maar via leningen subsidieerde men steeds de benzine uit geleend geld. Wel nou: er wordt niet meer geleend, dus geen goedkope dollars meer voor de oliesector en de koers is officieel naar 14 zoveel gebracht. Had je iets anders verwacht? Dit zijn de offers die we zullen moeten brengen om de crisisperiode te overbruggen. Als je dat niet begrijpt en mensen ophitst, ga je maar uitleven op Leonsberg. Maar laat de regering haar werk doen en ons uit de ellende halen. Ook ik ga moeten inleveren. Maar dat ben ik bereid te doen voor een beter Suriname.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: