Valutawet wordt op ‘operatietafel’ gelegd

De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren wordt op de ‘operatietafel’ gelegd. Dit bevestigt de parlementariër Sham Binda (VHP) tegenover Dagblad Suriname. Sinds de Valutawet bekrachtigd is op 23 maart 2020 is er veel tumult ontstaan in de samenleving. De banken en andere bedrijven waren uit protest gesloten op 24 en 25 maart 2020. Zelfs de Centrale Bank van Suriname (CBvS) betwist de uitvoerbaarheid van de Valutawet. De politieke partijen NPS en VHP hebben na de aanname van de wet een rechtszaak aangespannen tegen de regering, waarin de kortgedingrechter de Valutawet in mei 2020 heeft opgeschort. Binda is van mening dat deze wet na de nodige aanpassingen bruikbaar kan zijn.

De NDP’er Amzad Abdoel, ex-parlementarier, heeft onlangs laten weten dat de Valutawet een heel goed alternatief was om de wisselkoersen te beheersen. Hij spreekt van sabotage door partijen die nu in het machtscentrum zitten. Binda dient Abdoel van repliek door te stellen dat de oorspronkelijke Valutawet behalve bij de NDP geen draagvlak had bij het bedrijfsleven en burgers. “Zelfs de rechter heeft die wet opgeschort. Dus wie probeert Abdoel wijs te maken?” Volgens Binda waren

de indieners van de Valutawet, ondanks de tumult in de samenleving, niet happig om de wet te wijzigen. “En dat zegt al genoeg over de intentie van de paarse partij, die het land al in grote problemen heeft gebracht”, aldus Binda.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: