President Santokhi installeert Commissie Valutawet

‘We kijken of we de wet willen herzien’

President Chandrikapersad Santokhi heeft zaterdag 26 september de Commissie Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren voor een periode van slechts drie maanden geïnstalleerd. Deze presidentiële commissie zal zich richten op de evaluatie van de Valutawet, welke wet werd goedgekeurd in het De Nationale Assemblee  op 23 maart van dit jaar. 

President Santokhi vindt de Valutawet een omstreden wet, die volgens hem door de keel van de samenleving is gedrukt.

De huidige regering heeft als toenmalige oppositie geprotesteerd tegen de wijze waarop deze wet werd afgekondigd en de inhoud ervan.

‘We vormen nu de nieuwe regering. Het is onze taak om te kijken naar deze wet. Er zullen goede zaken zijn in de wet en ook goede zaken die nog opgenomen kunnen worden. Er zullen zaken zijn die vernietigend werken naar de samenleving, die zullen we moeten aanpassen’, aldus Santokhi.

De president is van oordeel dat er niet van de een op andere dag een wet kan worden goedgekeurd die een koers verplicht stelt die niet overeenkomt met de reële situatie. ‘Zo werkt het niet in de vrije valutamarkt. Verschillende Assembleeleden en het bedrijfsleven zijn bij de goedkeuring van de wet in opstand gekomen. Er zijn zelfs rechtszaken aangespannen in deze kwestie met als gevolg twee vonnissen. De wet is vervolgens opgeschort.’

Het kan er bij de president niet in, dat exporteurs 60 procent van hun valutainkomsten zouden moeten afdragen aan de staat tegen een koers van ongeveer SRD 7,50, ver beneden de reële koers toen. Dit terwijl deze groep vervolgens weer op zoek naar naar valuta tegen een veel hogere koers. 

‘We kijken of we de wet willen herzien. Sommigen zeggen trek de wet in, sommigen zeggen er zijn goede zaken in de wet, waardoor het als instrument kan dienen voor regulering op de valutamarkt.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: