Amoksi: ‘Leiding Juspol gaf geen opdracht voor politieoptreden op goudconcessie’

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA) aangegeven dat er een politieoptreden is geweest op een goudconcessie in het Sarakreekgebied. “Vermoedelijk garimpeiros zijn gestuit op 3 kilo goud en de concessionaris heeft toen enkele mannen ingeschakeld om de garimpeiros te verwijderen. Er is een graafmachine vernietigd, waardoor politiemannen hebben moeten optreden”, zei de bewindsman op vragen van de assembleeleden Mahinder Jogi en Edward Belfort. Volgens de justitieminister is wel duidelijk uit onderzoek gebleken dat de opdracht niet is gegeven door de leiding van het ministerie van Justitie en Politie, maar de korpsleiding. Amoksi voegde eraan toe dat het onderzoek nog gaande is, maar beloofde het resultaat wel in een later stadium met het college te delen.

Amoksi zei op vragen van DNA-voorzitter Marinus Bee dat er momenteel een nieuwe leiding zit bij de Commissie Ordening Goudsector (OGS) en dat zowel Juspol als het kabinet van de vicepresident hiermee bezig zijn. De OGS was echter ook niet op de hoogte van deze actie. “Ze hebben op eigen houtje opgetreden”, benadrukte de minister. Bee benadrukte dat erop toegezien moet worden dat er geen wildwest situatie in het achterland ontstaat, maar dat de juiste instanties opdrachten moeten geven.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: