President Chan Santokhi: “Op eigen kracht betalen door bezuinigingen, geen corruptie en geen verspilling”

Overheidssalarissen afgelopen 2 jaren uit leningen betaald

President Chan Santokhi heeft gisteren tijdens een bijkans 2 uren durende persconferentie van de regering aangegeven, dat overheidssalarissen nu op eigen kracht betaald worden. Dat doet de regering door bezuinigingen en doordat corruptie en verspilling tot het verleden behoren.

2 miljard

President Chan Santokhi ging in op vragen van journalisten en gaf aan dat de Wet Rij- en Voertuigenbelastingen momenteel wordt bekeken door juristen. Die zullen binnenkort verslag uitbrengen hieromtrent. Verder gaf de president aan dat uit alle projecties van de Staatsolie blijkt dat er zeker in de buurt van 50 miljard inkomsten in 20 jaar tijd zullen zijn voor uit de oliesector. “Tegen 2024 worden de eerste inkomsten verwacht. Dat is een gigantisch bedrag. Het is de visie van deze regering dat de rijkdommen van het land toekomen aan het volk van ons land. Wij zullen er zodanig beleid voor ontwikkelen. De Wet Spaar- en Investeringsfonds wordt spoedig geïmplementeerd, zodat het uitgevoerd kan worden. Daardoor kunnen de rijkdommen van ons land in een fonds geplaatst worden. Internationaal is al bekend dat de toekomst van Suriname er goed uitziet. Echter ligt het op dit moment internationaal stil op wat betreft de kapitaalmarkt. Er zijn fondsen die bereid zijn zonder collateraal en zonder eisen kapitaal beschikbaar te stellen. Die opties bekijken wij. De regering is op zoek naar 2 miljard dollars aan kapitaal. Er zijn leningen bij Oppenheimer 1 en 2 die neerkomen op 675 miljoen en daarop is er ook nog 13 procent rente. Wij willen die leningen en andere afkopen, zodat er ademruimte is. Zelfs met het kapitaal ie ne los a crisis op.  Yo doro wan balans”, zei de president. “We zijn in overleg. Het gaat niet alleen om salaris betalen. Het volk heeft ons geplaatst om te zorgen voor betere perspectieven. Wij moeten zorgen voor productie en inkomsten. Al onze inkomsten uit de mijnbouwsector zijn door leningen verpand. Staatsolie heeft een schuld van 600 miljoen. Als we de schulden afkopen, heb je als staat weer inkomsten. Het geld hebben wij nodig om bedrijven op te zetten.”

Schulden bij staatsbedrijven

“De schuld bij de SLM is 95 miljoen. De cijfers komen heel traag naar binnen. Kan je je voorstellen”, vroeg de president. “Die dingen moeten gezond worden gemaakt. Wij zullen goed beleid ontwikkelen. Met de IDB wordt bekeken welke bedrijven afgestoten moeten worden en welke behouden of geprivatiseerd kunnen worden. Er komt een eind aan alle wurgcontracten. Er zijn bedrijven die nog steeds mensen in dienst nemen. Er zijn directeuren die USD10.000 per maand verdienen, meer dan de president. Dat gaat stoppen.”

Olieprijs gevolg van de unificatie

“De verhoging van de brandstofprijs is een gevolg van die unificatie. Er is dan nog sprake van concurrentie. Gow2 kan het nog lager verkopen voor mij part”, zei de president. “De government take verhoging was één van de crisismaatregelen die we hebben getroffen. Wij kijken nu ook naar de goudsector, hout en andere sectoren. Wij zijn ook in gesprek met de grote fondsen en financieringsinstituten. Wij hebben geen inkomsten uit de verschillende sectoren. Hoe betalen wij elke maand salaris? Vergeet u niet, alle salarissen van de afgelopen 2 jaren zijn betaald uit leningen. Commerciële banken kunnen over de kop gaan als wij doorgaan daarmee. Laten wij een keertje ophouden ermee. De salarissen betaalt de regering op eigen kracht nu. We doen het simpel door te bezuinigen. Geen verspilling en geen corruptie. Dan houden we inderdaad geld over. Dat is good governance. We kong uit a tekort. We zullen het versmallen. Dan zullen wij tot balans komen en van daaruit groeien. De acties van de regering moeten wij inderdaad goed uitleggen aan het volk. We moeten voor 6 tot 9 maanden offers brengen. Er is kritiek, maar we horen niet wat die andere optie is. Er is geen andere optie. We zijn in één boot. Het water is troebel. De golven slaan ons. Laten we samengaan naar de bestemming: een gezonde Suriname”, aldus de president.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!