Iets anders proberen dan vis, rund, garnalen of kip

“Weinig vlees, moeilijk om schoon te maken maar lekker in kerrie.” Dit zeggen enkele burgers die krab kopen langs de straat. Reeds enkele weken staan naast visverkopers langs de straat of op de markt ook krabverkopers. Tijdens een gesprek geeft een verkoper aan dat het vaak genoeg ook met seizoen gaat. “Je kan wel krabben vinden, maar kleine. De meeste mensen zijn op zoek naar grote, dus met biegi doi. Volgens de krabbenverkoper verschilt de afzet op de verkoopdagen. “In de meeste gevallen heb je op de vrijdag en de zaterdag een succesvolle verkoopdag. Dit kan zijn, omdat het veel tijd in beslag neemt om schoon te maken voor je het eet en de meeste mensen zijn in het weekend vrij en willen zeker ook lekker smullen of iets anders proberen dan vis, rund, garnalen of kip.”

Krab wordt op verschillende manieren verkocht. Er zijn verkopers die alleen de scharen, ook wel doi genoemd, verkopen of schoongemaakte krabben verkopen. “Ik verkoop mijn krabben levend. Als de klant wil, verwijder ik het moeilijke gedeelte voor de klant en de rest doet hij of zij dan zelf.” De prijs van krabben begint in de meeste gevallen voor 10 krabben tussen SRD 75 en SRD 150. De grootte speelt een rol, maar er komt altijd een extraatje bij. Als het gezin niet uit veel mensen bestaat, kan men een stuk van 5 tot 7 krabben voor SRD 50 kopen. Niet alle krabbenverkopers doen dagelijks of vast mee aan de verkoop. Reshma geeft aan dat zij huisvrouw is. Zodra het seizoen aanbreekt, helpt zij haar vader een handje met de verkoop. “Ik verdien een lekkers en er is zo ook meer kans dat de verkoop vlot gaat. Ik verkoop in de buurt bij mij en mijn vader en broer op andere locaties.”  

TM

error: Kopiëren mag niet!