President Santokhi: ‘Terugbetalingscapaciteit schulden over 4-5 jaar beter door olie-inkomsten’

‘Officieel verzoek om bijstand ingediend bij het IMF’

Suriname zit momenteel met veel schulden opgescheept in de failliete boedel van twee regeringen Bouterse die terugbetaald moeten worden. Maar, de regering is daartoe momenteel niet in staat en bekijkt dan ook een aantal trajecten dat moet leiden tot aflossing van de schulden. 

Volgens president Chandrikapersad Santokhi zal de terugbetalingscapaciteit van Suriname over 4-5 jaar echter beter zijn door de inkomsten uit de oliesector, zo bericht de Communicatie Dienst suriname.

In de zoektocht naar kapitaal wordt daarom gesproken met entiteiten die over voldoende goedkoop materiaal beschikken en bereid zijn Suriname dat kapitaal tegen gunstige voorwaarden te lenen. Het staatshoofd praat over een aflossingsovereenkomst met een zogenoemde ‘grace periode’ van 4-5 jaar, waarna Suriname vanwege inkomsten uit de offshore oliewinning beter in staat zal zijn af te lossen.

Daarnaast worden ook gesprekken gevoerd met organisaties zoals het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). Suriname heeft bij het IMF al officieel het verzoek voor bijstand gedaan. De regering bestudeert de inzichten van het fonds, die op zijn beurt vanuit een multilateraal perspectief nagaat in hoeverre Suriname ondersteund kan worden met financiële injecties en in samenspraak met andere instituten. Tevens is het de bedoeling met deze instituten na te gaan hoe het land haar schulden kan herschikken, herprofileren danwel herstructureren. Met de regeringen van Nederland en de Verenigde Staten worden ook gesprekken gevoerd voor bijstand.

President Santokhi benadrukt dat de regering in een vroeg stadium heeft aangegeven dat de crisis waarin Suriname verkeert heel ernstig is. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft met cijfermateriaal aangetoond dat er op maandbasis er een tekort van SRD 200-400 miljoen is. Voor september is er een tekort van ruim SRD 400 miljoen. Volgens het staatshoofd heeft het verschil in tekorten op maandbasis ook te maken met de rente die die op maandbasis betaald moet worden. Er zijn veel leningen die op maandbasis afgelost moeten worden. maar ’s lands inkomsten zijn onvoldoende om de uitgaven te dekken. De inkomsten uit de meest belangrijke bedrijven, zoals Newmont, Staatsolie, IAmGold, zijn verpand en die gelden komen niet in de staatskas.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: